Crnogorska kuhinja na listi najboljih na svijetu

Radio Titograd

14.12.2023, 07:25h

3 min

Foto: Taste Atlas, Facebook

Crnogorska kuhinja našla se na 80. mjestu na listi najboljih svjetskih kuhinja.

Listu je objavio čuveni gastronomski sajt Taste Atlas, a crnogorska kuhinja zavrijedila je ocjenu 3,96.

Prvo mjesto zauzima italijanska kuhinja, na drugom je japanska, treće grčka, četvrto portugalska, dok je na petom mjestu Kina.

Interesantno je da se srpska kuhinja nalazi na 20. mjestu, a Bosna i Hercegovina zavrijedile su 27. mjesto.

Ovo nije prvi put da se Crna Gora nađe na Taste Atlasu. Ovdje je crnogorska kuhinja predstavljena je u najboljem svjetlu.

O našoj zemlji prestižni portal piše da je Crna Gora zadivljujuća destinacija koja očarava posjetioce svojim srdačnim ljudima, prirodnim ljepotama, tradicijom i primamljivom kuhinjom.

“Zamislite drevne gradove i mjesta koja podsjećaju na Grčku, u kombinaciji sa spokojnim mirom i azurnim plažama Hrvatske, i na vrhu sa veličanstvenim, snijegom prekrivenim vrhovima Švajcarske. Sada spojite sve ove elemente u bujnu mediteransku klimu i dobrodošli u Crnu Goru”, navode na TasteAtlas.

 

(Foto: Taste Atlas, Facebook)

Na ovom sajtu za Crnu Goru  ističu da smo mala zemlja, a da naša kuhinja donosi mnogo ukusa, i to balkanskih, otomanskih i mediteranskih.

Od morskih plodova sa bijelim lukom, pa sve do jake, planinske hrane kalorične hrane svaki dio Crne Gore ima svoje osobenosti.

Tako je u sjevernim krajevima Crne Gore, obilna planinska hrana je na prvom mjestu, osmišljena da zadovolji apetite vrijednih ratara i poljoprivrednika.

To znači da se toplina čuvenog kačamaka savršeno slaže sa mekom jagnjetinom koja se sporo kuva do sočnog savršenstva.

Taste Atlas preporučuje da se tokom isprobavanja crnogorske kuhinje nikako ne propusti sir i pršuta sa njeguškog kraja, koji su oličenje domaće radinosti.

“I za kraj, da završite svoje kulinarsko putovanje, probajte omiljeno tradicionalno piće i sastavni dio kulturnog nasljeđa zemlje – rakiju”, navode na ovom sajtu.

Prvo cicvara, pa priganice

Zanimljivo je da se na top listi najpopularnijih crnogorskih jela na prvom mjestu nalazi cicvara. Zatim, slijede priganice, pa čorba od koprive, a Balšića tava je na četvrtom mjestu.

Peto mjesto zavrijedio je smočani kačamak, a tu su i paštrovački makaruli, čobanska čorba od vrganja, kuvani krompir i crnogorska pogača.

Pljevaljski sir među najboljima na planeti

Podsjetimo, TasteAtlas je početkom ove godine objavio listu najboljih sireva na svijetu, a pljevaljski sir se tada našao na 27. mjestu, ispred mnogih poznatih svjetskih sireva: italijanske mocarele i švajcarskog grijera.

(Foto: RTCG)

Na prvom mjestu su, očekivano, italijanski parmezan, gorgonzola i burata, a pljevaljski sir je zavrijedio ocjenu 4,6 na prestižnom sajtu.

TasteAtlas je tada pisao da je pljevaljski sir osnovna namirnica mnogih jela u Crnoj Gori.

Ovaj bijeli sir se tradicionalno proizvodi od sirovog kravljeg mlijeka, a sir karakteriše jak ukus i kremasta tekstura.

Njegove jedinstvene arome su rezultat procesa sazrijevanja koji se odvija u specijalno dizajniranim drvenim buradima – narezani sir se soli, stavlja u drvena burad, a zatim potapa u salamuru.

Pljevaljski sir treba da odleži 15 dana prije nego što je spreman za konzumaciju.Toliko je popularan da se čak svake godine održava manifestacija Dani pljevaljskog sira, na kojoj svoje sireve predstavljaju brojni proizvođači iz pljevaljskog kraja.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

26.02.2024. u 16:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 16:44h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 15:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:58h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:55h

Skip to content