Crna Gora učestvuje na NATO vježbi u Sjevernoj Makedoniji

Radio Titograd

19.09.2021, 13:35h

< 1 min

Tim za traganje i spašavanje iz ruševina, otputovao je danas na NATO međunarodnu terensku vježbu „Sjeverna Makedonija 2021“. Vježba će, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), od nedjelje do petka biti održana u Ohridu i njegovoj okolini.

-Tim Crne Gore čine predstavnici Direktorata za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova (menadzment tima) i službi za zaštitu i spašavanje Glavnog grada, Prijestonice Cetinje i opština: Nikšić, Budva, Bar i Ulcinj- kaže se u saopštenju.

Iz MUP-a je saopšteno da će Crna Gora će imati predstavnike i u ocjenjivačkom dijelu vježbe, kao i posmatrače u okviru VIP programa. Kako su dodali iz MUP-a, vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a Miodrag Bešović učestvovaće u VIP programu te vježbe.

Kako se navodi u saopštenju, vježbu organizuju Centar za upravljanje krizama Sjeverne Makedonije i Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC).

– I na njoj će se uvježbavati i testirati procedure pružanja podrške nacionalnim institucijama u cilju podizanja otpornosti na katastrofe kroz unapređenje planiranja, prevencije, spremnosti i odgovora na katastrofe- rekli su iz MUP-a.

Oni su kazali da će tokom izvođenja vježbe koristiti i NICS sistem – web-bazirani sistem – internet sistem za koordiniranje, rukovođenje, kontrolu i razmjenu informacija u slučaju svih vrsta nesreća.

– Koji se razvija u okviru Pilot projekta civilne napredne regionalne koordinacije u hitnim situacijama i predstavlja projekat u okviru NATO SPS programa „Naukom za mir i bezbjednost”- kaže se u saopštenju.

Iz MUP-a su kazali da se projekat sprovodi u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Sport, Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 14:45h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 14:39h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 14:34h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 13:46h

Skip to content