Crna Gora na korak od epidemije malih boginja

Radio Titograd

28.04.2022, 22:14h

3 min

Crna Gora se nalazi na korak od epidemije malih boginja, upozorili su iz Instituta za javno zdravlje (IJZCG) povodom Evropske nedjelje imunizacije.

Stručnjaci ističu da je procenat vakcinisanih mališana izuzetno nizak, samo 24 odsto djece uzrasta do dvije godine. Navode da nas je to dovelo u situaciju da imamo najmanje vakcinisane i zaštićene djece MMR vakcinom u svijetu.

Epidemiolog Instituta Milena Popović Samardzić ističe za “Dan” da je kazala da 25.000 djece mlađe od 18 godina nije primilo ni jednu dozu MMR vakcine u našoj zemlji. Upozorila je da ukoliko bi došlo do epidemije morbila bila bi ugrožena i starija populacija koja nije nikada vakcinisana.

image

Popović Samardzić

Foto: Lazar Ružić

– Potrebno je da javnost zna o čemu je riječ, a ne da se tješi i traži zaobilaznice. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je vakcinisano tek 24 odsto djece do 15 mjeseci, a nakon nas je Centralna Afrika sa 41 odsto pa nadalje. Situacija je izuzetno ozbiljna i kritična i nalazimo se na korak od epidemije morbila – kazala je Popović Samardzić.

Ona navodi da moramo da postignemo obuhvat od 92 odsto.

– Mi smo toliko daleko od kolektivnog imuniteta, zato apelujem na roditelje da vakcinišu djecu. Naime, od oko 7.000 djece koja su rođena u 2020. godini, njih 5.800 nije primilo MMR vakcinu. Godine 2019. MMR vakcinom nije vakcinisano 4,5 hiljada djece. Oko 3.000 djece rođene 2018. godine nije primilo ovu vakcinu, 2017. godine 2.150 djece. Samo u ove četiri godine imamo preko 15 hiljada djece koj nijesu vakcinisan MMR vakcinom – navela je Popović Samardzić.

Korona pokazala kako je živjeti bez vakcina

Kavarić navodi da bolesti koje su iskorijenjene vakcinama ne viđamo, pa je strah od bolesti zamijenio strah od vakcine.

– Nauka i ljekari su bezbroj puta pokazali da zaslužuju povjerenje građana po svim pitanjima, posebno po pitanju vakcinacije. Odgovornost na svim članovima društva, jeste da se marginalizuje šteta koju po zdravlje i živote djece pravi besmisleno širenje neistina i dezinformacija na društvenim mrežama i laičkim medijima o navodnoj nekorisnosti i štetnosti vakcina. Nažalost, pandemija virusa korona pokazala je kako izgleda život bez vakcina – izolacija, bolest, smrt, društveni i ekonomski krah. Stoga je važno da i iz ovako teške i bolne lekcije naučimo i ne dozvolimo da se greške ponove. Jednostavno je – zaštitimo svu djecu odlaskom na vakcinaciju odmah. Sva su naša i sva su najvažnija. Jer, zdravlje djece ne može da čeka – navodi Kavarić.

Pedijatar i predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju Nebojša Kavarić kazao je za “Dan” da u kontinuitetu ukazuje na problem niskog obuhvata vakcinacijom protiv morbila.

image

Nebojša Kavarić

Foto: Dan, Arhiva

– Očigledno je da je u Crnoj Gori prisutna neka “nenamjerna namjera” da ipak čekamo eventualnu pojavu epidemije morbila sa ogromnim brojem nevakcinisane a time i nezaštićene djece. Umjesto da, uz potreban obuhvat imunizacije od 95 %, bezbrižno razmišljamo o regionalnim i globalnim epidemiološkim tokovima vezanim za pojavu opasnih malih boginja – morbila. U vrijeme kada svi jurimo za uspjehom, često zaboravljamo da je osnov svega u životu zdravlje. Evropska nedjelja imunizacije, koja se oblježava od 24. do 30. aprila, je vrijeme kad se treba podsjetiti da su vakcine najveća naučna tekovina 20. vijeka. Vakcine su spasile čovječanstvo, spašavajući milione života, prije svega djece, i iskorjenjavajući veliki broj opasnih bolesti od kojih mnoge odavno više ne izazivaju epidemije u zemljama u kojima je obuhvat vakcinacijom visok. Samo prije jednog vijeka, stopa smrtnosti djece i u najbogatijim državama dostizala je i pedeset odsto, a zahvaljujući vakcinaciji ona je danas manja od jednog promila. Imajući u vidu zabrinjavajući trend smanjenja vakcinisanih, može se reći da je vakcinacija postala žrtva svog uspjeha – kaže Kavarić.

Izvor:Dan

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

06.07.2022. u 22:00h

Titogradske vijesti, top1

06.07.2022. u 21:51h

Skip to content