Čokolada vam može pomoći u mršavljenju, ali postoji “kvaka”

Radio Titograd

05.04.2024, 06:10h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Slobodno otvorite ostatke uskršnjih čokoladnih jaja – mogla vi bam pomoći u skidanju kilograma. Ali loša vijest je da možete pojesti najviše 20 grama dnevno.

Čokolada bi vam mogla poboljšati raspoloženje i vaš mozak  zaštititi od kognitivnog opadanja povezanog sa starenjem. Hemikalija zvana teobromin, koja se nalazi u zrnu kakaovca i u mliječnoj i tamnoj čokoladi, ima potencijalne zdravstvene prednosti, tvrde naučnici.

Teobromin se nalazi u sjemenkama stabla kakaovca koje uspijeva u tropskoj Južnoj Americi. Studija je pokazala da ubrzava razgradnju masnoće i može pomoći u liječenju ili prevenciji moždanog udara, depresije i bolesti poput Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, prenosi Mirror.

Naučnici su došli do zaključka da teobromin ima malo nuspojava i da bi takođe mogao pomoći u smanjenju negativnog učinka visokog holesterola na pamćenje. Studija koju je sproveo tim sa Sveučilišta Zhengzhou u Kini otkrila je da ima zaštitne učinke na bubrege i da može spriječiti bubrežne kamence. Može čak olakšati kašalj i očvrsnuti dječje zube.

Tim naučnika je proučavao istraživanja sprovedena na globalnom nivou u posljednje 23 godine. “Teobromin pokazuje neuroprotektivna svojstva, poboljšava kognitivnu funkciju i obećava u ublažavanju kognitivnog opadanja povezanog sa starenjem. Pokazuje protivupalna svojstva i doprinosi regulaciji tjelesne težine”, poručili su.

Jedna analizirana studija kaže: “Konzumacija kakaovca duže od četiri nedelje i manje od 20 grama dnevno ima statistički značajne korisne učinke na indeks tjelesne mase i tjelesnu težinu; uprkos tome, veličina učinka je mala.”

Veća potrošnja mogla bi proizvesti suprotan efekat. Zrna kakaovca sadrže oko 3,3 posto teobromina.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content