CNN: Izrael izveo napad na Iran; IRNA: Aktivirana iranska PVO iznad Isfahana, nukelarke bezbjedne

Radio Titograd

19.04.2024, 07:22h

2 min

Foto:Guliver

 

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za CNN. Iran je aktivirao protivvazdušnu odbranu iznad Isfahana, zbog čega su se čule eksplozije u tom gradu, prenijela je državna novinska agencija IRNA.

IRNA: Aktivirana iranska PVO iznad Isfahana, nukelarke bezbjedne

Iran je danas aktivirao protivvazdušnu odbranu iznad Isfahana, zbog čega su se čule eksplozije u tom gradu, prenijela je državna novinska agencija IRNA.

Kako navodi AP, ostalo je nejasno da li je Iran bio pod napadom, ali su tenzije i dalje velike između Tel Aviva i Teherana nakon iranskog napada na Izrael od 13. aprila, u kojem je učestvovalo više od 300 dronova i raketa.

IRNA navodi da je PVO dejstvovao u nekoliko iranskih pokrajina, ne navodeći zbog čega. Izrael je poručio da će se osvetiti za napad Irana, dok su saveznici Tel Aviva apelovali da ne uzvraća na napad kako se ne bi proširio konflikt.

Novinska agencija Tasnim prenijela je da su iranska nuklearna postrojenja bjezbedna i netaknuta.

Pogođena vojna baza kod Isfahana u Iranu

Njujork tajms citira tri iranska zvaničnika koji su potvrdili da je u napadu pogođena vojna baza u blizini Isfahana, ne navodeći koja je država izvršila napad.

Međutim, dva izraelska vojna zvaničnika izjavila su da Izrael stoji iza napada.

Rojters navodi da se nekoliko iranskih nuklearnih postrojenja nalazi u provinciji Isfahan, uključujući Natanz, koji se smatra centralnim dijelom iranskog programa obogaćivanja uranijuma.

CNN: Izrael izveo napad na Iran, tri drona primećena iznad neba u Isfahanu

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za CNN.

Meta nije nuklearna, prema tvrdnjama ovog zvaničnika. Opseg ciljeva nije preciziran, ali “nuklearne i civilne lokacije očigledno nisu bile u toj kategoriji“, dodao je drugi zvaničnik, navodi američka televizija.

Iranska državna televizija javila je da su tri drona primijećena iznad neba u Isfahanu oko 12.30 po lokalnom vremenu i da su uništeni nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane zemlje, navodi Rojters.

Ranije je novinska agencija Fars javila da su se u blizini međunarodnog aerodroma u Isfahanu čule “eksplozije”.

Provincija Isfahan je sjedište velike vazdušne baze, velikog kompleksa za proizvodnju raketa i nekoliko nuklearnih lokacija, navodi BBC.

Iranska agencija IRNA izvještava da su obustavljeni letovi iznad nekoliko gradova u zemlji.

Izrael izveo napad na teritoriju Irana

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, prenosi CNN.

Trupe Izraela su u napadu na Gazu uništile više od 100 lokacija koje pripadaju Hamasovim grupama, ubile oko 40 operativaca i proširile koridor istok-zapad koji drži vojska, saopštava IDF.

Izraelske odbrambene snage navode da su tokom jučerašnjeg dana ubijeni i Hezbolahovi operativci u južnom Libanu.

Najmanje 33.970 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od 7. oktobra, a 76.770 je ranjeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Visoki zvaničnik je za katarski Nev Arab rekao da je “premijer Benjamin Netanjahu uspio da dobije američko odobrenje za vojnu operaciju u Rafi, u zamjenu da se uzdrži od izvođenja široke vojne operacije protiv Irana kao odgovor na njegov nedavni napad”, prenosi Džeruzalem post.

Iran je u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija rekao da Izrael “mora biti primoran da prekine svaki dalji vojni avanturizam” protiv iranskih interesa. Takođe, Teheran ističe da bi mogao da preispita svoju nuklearnu doktrinu.

SAD i Britanija su uvele sankcije protiv pojedinaca i preduzeća koje ciljaju proizvodnju iranskih dronova. Evropski savjet je osudio napad Irana na Izrael i najavio nove sankcije Teheranu.

U međuvremenu, na sjednici SB UN o prijemu Palestine u punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama SAD su uložile veto.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized

30.05.2024. u 18:02h

Skip to content