Cijene nafte u julu pale dva puta zaredom

Radio Titograd

01.08.2022, 10:36h

2 min

Foto: Pixabay

Cijene nafte na svjetskim tržištima pršle sedmice su porasle, ali su u cijelom julu pale drugi put zaredom, jer bi usporavanje rasta svjetske ekonomije moglo dovesti do slabljenja potražnje za energentima.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 0,7 odsto na 103,97 dolara, dok je na američkom barel poskupio 4,1 odsto na 98,62 dolara.

Uprkos tome, u julu je barel na londonskom tržištu pojeftinio oko četiri odsto, a na američkom gotovo sedam odsto, prenosi Hina.

Podršku cijenama, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), pružili su podaci da su zalihe sirove nafte u toj zemlji pale za 4,5 miliona barela, dok je potražnja za benzinom u SAD-u porasla 8,5 odsto.

Cijene je podržalo i slabljenje dolara, jer ne taj način nafta postaje jeftinija za kupce koji koriste druge valute.

S druge strane, negativno je na cijene nafte uticao izvještaj firme Baker Hughes o rastu aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u 23. mjesec zaredom. U julu je, naime, broj tih postrojenja porastao za njih 11.

Negativno na cijene utiče i slabljenje najvećih svjetskih privreda.

Prošle sedmice je objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u drugom tromjesečju skliznuo 0,9 odsto na anualizovanom nivou, drugo tromjesečje zaredom, dok su analitičari očekivali blagi rast.

Premda neki smatraju da se ne radi o recesiji, jer nijesu pali svi ekonomski segmenti, a tržište rada i dalje je snažno, činjenica je da je BDP pao dva tromjesečja zaredom na kvartalnom nivou, što, po uobičajenoj definiciji, predstavlja recesiju.

Bez obzira radi li se o recesiji ili usporavanju rasta ekonomije, potražnja za energentima mogla bi pasti.

Usporen je i rast kineske ekonomije, najvećeg uvoznika nafte u svijetu.

Osim toga, američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) ponovno je prošle sedmice zbog visoke inflacije agresivno povećala ključne kamatne stope za 0,75 procentnih poena, drugi mjesec zaredom, što će dodatno usporiti rast najveće svjetske ekonomije.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Magazin, Titogradske vijesti, top1

08.08.2022. u 22:25h

Titogradske vijesti, top1

08.08.2022. u 21:36h

Titogradske vijesti, top2

08.08.2022. u 21:26h

Titogradske vijesti, top2

08.08.2022. u 20:30h

Skip to content