CIA: Netanjahu prkosi pritiscima SAD da definiše krajnje rješenje za Pojas Gaze; Izrael i Hamas na crnoj listi UN-a

Radio Titograd

08.06.2024, 08:11h

< 1 min

Foto:Ambasada Palestine

 

Ujedinjene nacije uvrstile su Izrael i Hamas na crnu listu zemalja i organizacija koje povrjeđuju djecu u zonama sukoba. Prema procjeni američke Centralne obavještajne agencije (CIA), izraelski premijer Benjamin Netanjahu prkosi pritiscima SAD da definiše krajnje rješenje za Pojas Gaze. Američka vojska ponovo je uspostavila pristranište za distribuciju pomoći u Gazi.

Istražiti napad na školu u Nuseiratu

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRVA) saopštila je da ih Izrael nije upozorio prije napada na njihovu školu u Nuseiratu, u kojem je stradalo najmanje 40 ljudi, uključujući žene i djecu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj, u međuvremenu, apelovao je na nezavisnu istragu napada, prema odluci Međunarodnog suda pravde, pozvavši i Izrael i Hamas da prihvate američki predlog o prekidu vatre.

Istovremeno su izraelske snage nastavile sa napadima širom Pojasa Gaze. Na meti IDF-a bio je ponovo izbjeglički kamp Burejdž u centralnom dijelu palestinske enklave.

Izraelske snage napadale su i Rafu iz vazduha i sa zemlje. Oglasio se predsjednik SAD-a Džozef Bajden koji je poručio da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu poslušao njegova upozorenja da se uzdrži od velike vojne ofanzive u Rafi, prilagođavajući planove IDF-a na ciljanu operaciju.

Prema procjeni američke Centralne obavještajne agencije (CIA), izraelski premijer Benjamin Netanjahu prkosi pritiscima SAD da definiše krajnje rješenje za Pojas Gaze.

Ujedinjene nacije uvrstile su Izrael i Hamas na crnu listu zemalja i organizacija koje povrjeđuju djecu u zonama sukoba.

Američka vojska ponovo je uspostavila pristranište za distribuciju pomoći u Gazi.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.06.2024. u 18:50h

Titogradske vijesti, top1

25.06.2024. u 14:01h

Skip to content