CGO: Romi u vrhu najdiskriminisanijih grupa u našem društvu, premalo se ulaže u njihovo obrazovanje

Radio Titograd

08.04.2024, 12:54h

< 1 min

Foto:CGO

 

Napominju da je i obrazovanje o Romima, njihovoj kulturi i tradiciji vrlo ograničeno, a što posljedično ima svoj izraz i u izraženom nivou predrasuda i stereotipa

Centar za građansko obrazovanje (CGO) čestitao je svim pripadnicama i pripadnicima romskog naroda Međunarodni dana Roma, uz želju da se, kako su naveli, njihov položaj u Crnoj Gori unaprijedi, jerRomi gai ove godinedočekuju na marginama-uz loše životne uslove, siromaštvo, diskriminacijui probleme u ostvarivanju osnovnih prava.

 

Romi ostaju u vrhu najdiskriminisanijih grupa u našem društvu, a definitivno su najdiskriminisanija nacionalna grupa, na što ukazuju i istraživanja CGO-a o multikulturalizmu. Dodatno, svaki treći ispitanik/ca iskazuje etničku distancu prema Romima u dijelu mogućnosti da oni budu članovi/ce njihove porodice”, poručuju iz CGO.

 

Napominju da je i obrazovanje o Romima, njihovoj kulturi i tradiciji vrlo ograničeno, a što posljedično ima svoj izraz i u izraženom nivou predrasuda i stereotipa.

“Premalo se ulaže uobrazovanje Roma, kako bi imali elementarne uslove za bolju zapošljivost i integraciju u društvo”, zaključuju iz CGO.

 

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

18:02h

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content