CGO: Okončano 130 postupaka zbog smjene direktora u vrijeme mandata Bratić

Radio Titograd

06.05.2024, 11:31h

2 min

Foto:Vlada CG

 

Od 140 pokrenutih postupaka zbog smjena direktora vaspitno-obrazovnih ustanova u vrijeme mandata Vesne Bratić, bivše ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta, do sada je 130 okončano pravosnažnim presudama koje utvrđuju nezakonitost tih smjena i administracije kojom je rukovodila Bratić, dok je 10 postupaka još u toku, ukazuju iz NVO Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Ministarstvo prosvjete iz Budžeta Crne Gore, kako su naveli, mora da isplati 102 924,35 eura samo na račun sudskih troškova, a taj iznos će, kažu, “biti višestruko veći jer traju i paralelni postupci za naknadu štete”.

“CGO je zbog ovog slučaja u novembru 2022. predao krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu koje, po dostupnim informacijama, do danas po njoj nije postupilo. Takođe, zaštitnica imovinsko-pravnih interesa najavljivala je tokom 2022. regresnu tužbu protiv Bratić koja, po dostupnim informacijama, još nije pokrenuta”, naveli su iz nevladine organizacije.

Foto: CGO

CGO ukazuje da ni nadležno Ministarstvo prosvjete nije iskoristilo mogućnost sudskog poravnanja kroz mirno rješvanja sporova pred Agencijom za mirno rešavanje radnih sporova u ovim predmetima.

“Koji je bio najefikasniji mehanizam za smanjenje troškova koji padaju na teret države, odnosno građana i građanki, a što predstavlja dodatni vid odgovornosti onih koji su na ovo morali paziti po službenoj dužnosti”, pojasnili su iz CGO.

Iz te nevladine organizacije pozivaju Tužilaštvo i zaštitnicu imovinskopravnih interesa u Crnoj Gori da pokrenu postupke iz domena svoje nadležnosti u vezi sa ovim pitanjem.

“CGO je blagovremeno upozoravao Ministarstvo da će nastupiti ogromna materijalna i nematerijalna šteta zbog kolektivnih razriješenja direktora, ukoliko se Bratić ne zaustavi i izvrši procjenu rada direktora u svakom pojedinačnom slučaju. Sluha za to nije bilo, nastala šteta je danas nesporna, a još uvijek nema odgovornosti”, poručuju iz CGO.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

23:35h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

27.05.2024. u 23:27h

Skip to content