CGO: Majkama Srebrenice godišnja Nagrada za zasluge u borbi za demokratiju i ljudska prava

Radio Titograd

07.06.2024, 07:51h

< 1 min

Foto:CGO

 

U okviru Sarajevskog plenuma, koji organizuju Regionalna akademija za razvoj demokratije (ADD) iz Novog Sada, Centar za građansko obrazovanje (CGO) iz Podgorice i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (FPN US), danas će biti dodijeljena godišnja Nagrada za zasluge u borbi za demokratiju i ljudska prava udruženju Majke Srebrenice, saopšteno je iz CGO-a.

Ova nagrada predstavlja priznanje za neumornu posvećenost Majki Srebrenica borbi za pravdu, istinu i ljudska prava.

“Njihov doprinos njegovanju kulture sjećanja, suočavanju s prošlošću i pružanju podrške preživjelima i njihovim porodicama je neprocjenjiv. Posebno želimo istaknuti njihovu ključnu ulogu u međunarodnom zalaganju za usvajanje Rezolucije Ujedinjenih nacija o sjećanju na genocid nad Bošnjavima u Srebrenici, čime su značajno doprinijeli globalnom prepoznavanju i osudi ovog najtežeg zločina, stoji u obrazloženju nagrade”, kaže se u saopštenju.

ADD, CGO i FPN ocjenjuju da je borba Majki Srebrenice za pravdu i istinu ne samo osnažila preživjele i porodice žrtava, već je i cjelokupnoj međunarodnoj zajednici pružila primjer hrabrosti i posvećenosti ljudskim pravima.

Takođe, se naglašava da njihova djelatnost kontinuirano podsjeća svijet na važnost suočavanja s prošlošću kako bismo zajedno izgradili bolju budućnost.

Dodjela nagrade će se održati tokom drugog dana Sarajevskog plenuma Quo vadis, Balkan?, jedne od najznačajnijih regionalnih inicijativa koja okuplja istaknute organizacije civilnog društva, stručnjake i aktiviste koji se bave temom demokratije, pomirenja i regionalne saradnje.

Sarajevski plenum su juče popodne otvorili na Fakultetu političkih nauka prof. dr Sead Turčalo, dekan FPN US, Balša Božović, izvršni direktor ADD-a, Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a, i Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan (EFB) koji je i podržao ovo izdanje plenuma.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 17:21h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 13:07h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 12:52h

Skip to content