CG i Albanija zajedno protiv šverca preko Bara i Drača

Radio Titograd

20.09.2022, 06:37h

< 1 min

Foto:RTCG

Pregovori između Ujedinjenog Kraljevstva i Albanije o borbi protiv organizovanog kriminala i ilegalne imigracije razotkriveni su u iranskom sajber napadu na albanske IT sisteme, a dio objavljenih podataka tiče se i Crne Gore. Detalje je kasno sinoć objavio britanski “Telegraf”.

Albanija i SAD optužuju Iran za napad na kompjuterske sisteme koje koristi albanska državna policija za praćenje migranata koji ulaze i izlaze iz zemlje, kao i za naknadno curenje povjerljivih podataka.

Dokumenti britanske vlade, koje su Iranci navodno hakovali, označeni su kao „osjetljivi“ i procureli su tokom vikenda na šifrovani Telegram kanal, piše “Telegraf”.

Otkrivaju povjerljive pregovore između Britanije i Albanije o mjerama za borbu protiv kriminalnih grupa i ilegalne imigracije u i iz ove balkanske države.

Memorandum koji je otkriven pokazuje da će se uloga graničnih snaga fokusirati na albanske luke da „procijene kontejnerski saobraćaj, putnike, lučke i IT sisteme za sprovođenje zakona, i trenutne operativne sposobnosti koje postoje unutar luke”.

“Takođe otkriva pokušaje stvaranja ‘integrisanog pristupa’ između Albanije i Crne Gore u borbi protiv krijumčarenja droge i ljudi kroz Drač, Porto Romano i Bar u Crnoj Gori”, prenio je britanski list.

Britanska Nacionalna agencija za kriminal (NCA) identifikovala je albanske bande kao odgovorne za veći dio evropske trgovine kokainom, posebno na jugu Engleske, piše list.

Albanija je prekinula diplomatske odnose sa Iranom, što je možda prvi slučaj hakovanja koji je doveo do prekida odnosa između zemalja.

Iranska ambasada u Briselu “odbacila je neosnovane optužbe” da Iran stoji iza julskog hakovanja.

Britansko Ministartsvo unutrašnjih poslova saopštilo je da neće komentarisati curenje informacija, prenio je “Telegraf”.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

29.09.2022. u 23:54h

Titogradske vijesti, top1

29.09.2022. u 23:37h

Titogradske vijesti, top1

29.09.2022. u 22:34h

Sport, top1

29.09.2022. u 22:25h

Titogradske vijesti, top1

29.09.2022. u 22:12h

Skip to content