Četvrta italijanska mafija: Malo poznata, ali brutalna

Radio Titograd

19.03.2023, 11:07h

4 min

Foto:Pixabay

Krvavi ratovi lokalnih mafijaških klanova nekada su se pripisivali svađama među poljoprivrednicima, ali takozvana „Četvrta mafija“, poslije mnogo pozatijih – sicilijanske Kosa Nostre, kalabrijske ‘Ndrangete i napuljske Kamore, konačno je digla državu na noge

Pošto su mu u glavu mu uperili pištolj, italijanski zemljoposjednik Lazaro D'Auria iz regiona Apulje konačno je pristao na zahtjev nove i najnasilnije mafije u zemlji.

On je u prošlosti u više navrata uspio da odoli njihovim pokušajima iznude. To je uključivalo prijetnje, podmetanje požara i pravljenje štete na usjevima i imovini. Ali, poslije iznenadne posjete desetorice muškaraca, ulključujući “bosa” s pištoljem, poljoprivrednik je pristao da plaća 150 hiljada eura godišnje.

D’Auria je već sjutradan slučaj prijavio policiji i postao jedan od rijetkih ljudi koji su se suprotstavili malo poznatoj mafiji u Fogiji. Iako je dugo bila zanemarena, danas se smatra najnasilnijom italijanskom kriminalnom organizacijom.

“Kada bi više građana podnosilo tužbe, lokalna mafija bi oslabila“, rekao je D’Auria koji od 2017. godine živi pod policijskom zaštitom.

Ovaj 57-godišnji poljoprivrednik apeluje: „Građani, progovorite!“. Smatra da nedavne akcije vlade ukazuju na to da lokalna mafija može da oslabi ako lokalno stanovništvo prevlada svoje strahove.

Primitivna mafija

Krvavi ratovi lokalnih mafijaških klanova nekada su se pripisivali svađama među poljoprivrednicima, ali takozvana „Četvrta mafija“, poslije mnogo pozatijih – sicilijanske Kosa Nostre, kalabrijske ‘Ndrangete i napuljske Kamore, konačno je digla državu na noge.

Najmlađa italijanska mafija već ima kontrolu nad velikom jugoistočnom regijom Apulijom. Svoju blagajnu pune trgovinom droge, iznudama, oružanim pljačkama i krađom vozila i stoke za otkupninu.

„To je rudimentarna, primitivna mafija. Veoma nasilna i veoma agresivna“, rekao je Ludoviko Vakaro, javni tužilac Fogije.

Dok su druge mafijaške organizacije prešle na manje upadljive i profitabilnije aktivnosti, uključujući infiltraciju u legalnu ekonomiju, mafija u Fogiji još je u početnoj fazi.

„Ostale mafijaške grupe su evoluirale pa manje pucaju i rade tiho kako bi ostale neprimjećene. A ovo je još mafija koja, da bi pokazala svoju moć nad teritorijom, puca i ubija“, rekao je Vakaro.

Kozja glava

Mafija iz Fogije zapravo je naziv za organizaciju koja se sastoji od različitih grupa. Pokrajina Fogija treća je u Italiji po stopi ubistava, a pet od 16 ubistava prošle godine bilo je povezano s mafijom.

Mafijaške „porodice“ s različitih područja često sarađuju, a među sebe dijele iznuđeni novac kojim se plaćaju saradnici i zatvorenici.

„Ponekad dođe do sukoba oko podijele nezakonito stečenog novca, poslije čega se međusobno posvađaju i počnu da se ubijaju“, rekao je zamjenik šefa policije Mario Grasia.

Svaka grupa ima svoju posebnost, od oružanih pljački teretnih kamiona u Ćerinjoli do „tradicionalnih“ metoda koje se koriste u Fogiji. Poslije noćnih bombaških napada na izloge i automobile, mnogi neodlučni trgovci odluče da ipak plate „reket“. Ako ne plate, poljoprivrednici u San Severu često nalaze posječena stabla maslina, spaljenu žetvu ili su im ukradeni traktori i stoka.

U Garganu, čija primamljiva obala dovodi mnoge turiste, ali i albanske pošiljke droge, mafija je izrazito nasilna. Prije četiri godine ljudska lobanja je ostavljena ispred opštinske zgrade za gradonačelnika malog grada Monte San’Anđela. Iste godine je kozja glava, odrana i probijena nožem, ostavljena advokatu majke nestale žrtve mafije.

Mafija u Garganu je poznata po tome da puca žrtvama u lice ili ih bacaju u špilje, poručile su vlasti.

„Lako je sakriti stvari. S vremena na vrijeme naiđemo na nešto ozbiljno poput ukradenih automobila i tijela nestalih ljudi“, rekao je tužilac Vakaro.

Niko nije progovorio

Tokom nedavne vožnje s policijom kroz grad Fogiju, novinari AFP-a su vidjeli brojne podsjetnike na krvoproliće koje je decenijama terorisalo stanovništvo. Tu je mjesto da kojem je 1992. godine upucan građevinar Đovani Panuncio jer je prvi prijavio mafiju. Tu je i napuštena seoska kuća u kojoj je policija prošle godine spriječila zasjedu lokalnom poduzetniku i kafić čiji je vlasnik umro nakon što je uboden u oko tokom pljačke 2020. godine.

„Trenutačno nema mafijaških ratova, ali još ima računa koji se podmiruju“, rekao je detektiv koji je želio da ostane anoniman.

U decembru 2022. Nikola di Rienco (21) satima je ležao mrtav u javnom parku nakon što je pet puta upucan prije nego što se njegov 17-godišnji ubica predao. U međuvremenu “niko nije ništa rekao, niko nije ništa čuo“, rekao je detektiv.

Zamjenik šefa policije Grasia je rekao da je posebno zabrinut jer su tri prošlogodišnja ubistva počinili maloljetnici.

„Oni koji učestvuju u tim ‘dječjim bandama’ imaju rodbinske veze s pojedincima povezanima s organizovanim kriminalom“, rekao je.

Najnovija opasnost je infiltracija u javne institucije. Gradsko vijeće Fogije raspušteno je 2021. zbog infiltracije mafije, a gradonačelnik je uhapšen pod optužbama za korupciju.

Zaostala suđenja

Posljednjih godina su brojni mafijaški bosovi, uključujući Roka Moretija i Roberta Sinesija, završili u zatvoru u nastojanjima vlasti da preuzmu kontrolu nad teritorijama gdje je dominirala mafija. Skoro oslobađanje jednog od njihovih rivala, Rafaela Tolonezea, i prošlomjesečno bjekstvo iz zatvora bosa ‘ iz Gargana, Marka Raduana, donose nove izazove.

Ministar unutrašnjih poslova Mateo Piantedosi posjetio je Fogiju u februaru kako bi pokušao da umiri lokalno stanovništvo. Obećao im je veću bezbjednost, koja podrazumijeva i uvođenje nadzornih kamera i uličnih svetiljki, za koje su lokalne vlasti rekle da su prijeko potrebne.

Osim tih najosnovnijih mjera, očajnički je potrebno više policije, tužilaca i sudova kako bi se suprotstavili „klimi straha i zastrašivanja, kulturnom i društvenom siromaštvu“, tvrdi Vakaro.

U cijelom regionu je samo jedan sud i više od 12.000 neriješenih krivičnih predmeta koji čekaju red na suđenje. „Na tako velikom području ili država ima kontrolu ili će je preuzeti kriminalci“, rekao je Vakaro.

Prošlog ljeta žitna polja Lazara D’Auria, poljoprivrednika s početka priče, gorijela su u plamenu. Zapaljena su mu i tri traktora. Još je gore to, rekao je, što mu je banka prepolovila kreditne limite jer ga smatraju „visoko rizičnim“. Poljoprivrednik ipak vidi nadu u nedavnim hapšenjima i presudama koje pokazuju da se država ozbiljnije suprotstavlja mafiji.

„Osjećam se mnogo sigurnije nego ranije. Ali uvijek ima straha“, rekao je.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 23:01h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 22:57h

Sport, top2

25.03.2023. u 22:53h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 22:06h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 21:48h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 21:41h

26.02.2023. u 17:18h

26.02.2023. u 17:18h

Skip to content