Četiri namirnice koje trudnice izbjegavaju, a ne bi trebalo

Radio Titograd

18.10.2023, 06:31h

2 min

Foto:Pixabay

Buduće majke često muči pitanje – šta da jedu tokom trudnoće? One nisu sigurne da li je sva hrana bezbjedna i dozvoljena i pitaju se da li ono što jedu može da šteti nerođenoj bebi. Sve su to uobičajena pitanja među trudnicama, ali u većini slučajeva nema razloga za brigu, tvrdi nutricionista Šarlot Stirling Rid.

Ona je za „The Sun“ objasnila da žene često padaju na mitove i nepotrebno se ograničavaju i navela koje četiri namirnice ne treba da izbacite iz ishrane dok ste u drugom stanju jer su bezbjedne ako se pravilno konzumiraju.

Kafa
Ako pratite bezbjedne smjernice za unos kofeina do 200 miligrama dnevno, nema razloga da odustanete od jutarnje kafe.

„Važno je znati svoj dnevni limit jer redovno konzumiranje previše kofeina može povećati rizik od komplikacija pri porođaju“, primijetila je Stirling Rid.

Suši
Ako želite suši, slobodno ga pojedite, ali se uvjerite da je riba kuvana.

„Sirova riba i sirove školjke se ne preporučuju u trudnoći zbog rizika od prisustva listerije. Ovo može biti štetno za nerođenu bebu, a može štetiti i zdravlju majke“, kaže nutricionista.

Trudnice imaju deset puta veće šanse da dobiju listeriozu (infekciju uzrokovanu bakterijom Listeria) nego opšta populacija, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Simptomi uključuju povraćanje i dijareju, a u retkim slučajevima mogu dovesti do pobačaja ili prevremenog porođaja.

Kikiriki
Postoji mit da trudnice ne bi trebalo da jedu orahe, ali Stirling Rid tvrdi da to nije tako, prenosi Index.hr.

„Preporučuje se da izbjegavate kikiriki ili orašaste plodove samo ako ste alergični na njih“, rekla je ona.

Jaja
Konačno, jaja, koja su prije nekoliko godina stekla reputaciju zabranjene hrane tokom trudnoće, zapravo su bezbjedna za konzumiranje, kaže Stirling Rid.

„Jaja se mogu konzumirati. Sirova jaja nose mali rizik od salmonele, koja može da izazove da se trudnica zbog trovanja hranom razboli, ali generalno nisu problematična hrana“, zaključila je ona.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:43h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:38h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:12h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:04h

Skip to content