Četiri mjeseca rata; UN: Gaza pretvorena u mjesto u kojem je nemoguće živjeti

Radio Titograd

03.02.2024, 08:52h

2 min

Foto:Guliver

 

Tokom četiri mjeseca od napada Hamasa na Izrael i izraelske vojne akcije Gaza je pretvorena u mjesto u kojem je nemoguće živjeti, tvrde iz UN-a. Najmanje 13 Palestinaca poginulo u izraelskom udaru na Rafu, desetine ranjenih, piše “Vafa”. Izrael i Hamas su blizu postizanja sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca, tvrde posrednici iz Katara. Poslije pogibije trojice američkih vojnika stacioniranih u bazi u Jordanu, SAD su započele vazdušne udare po ciljevima u Iraku i Siriji.

Huti potvrdili da su izveli raketni napad na jug Izraela

Huti iz jemenskog pobunjeničkog pokreta “Ansar Alah” pokrenuli su raketni napad na grad Eilat na jugu Izraela, izjavio je portparol pokreta Jahja Sari.

Prethodno su Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile da je njihova protivvazdušna odbrana presrela raketu zemlja-zemlja iznad Crvenog mora.

Vafa: 13 poginulih u izraelskom napadu na Rafu

Najmanje 13 Palestinaca je poginulo, a na desetine ranjeno, u izraelskim vazdušnim napadima na Rafu, na jugu Gaze, prenosi palestinska agencija Vafa.

IDF je bombardovao objekte u kome se nalazilo na desetine izbjeglih Palestinaca koji su u Rafu došli sa sjevera enklave.

Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da je od početka sukoba Hamasa i Izraela stradalo najmanje 27.100 Palestinaca, dok je ranjeno više od 66.200 građana Pojasa Gaze.

UN: Gutereš razgovarao sa El Tanijem o naporima da se okonča sukob u Gazi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš razgovarao je sa premijerom Katara Mohamedom bin Abdulrahmanom el Tanijem o naporima da se okonča sukob Izraela i Hamasa u Gazi, oslobode izraelski taoci i osigura podrška humanitarnim operacijama, saopštile su UN.

Sastanak šefa UN-a i katarske delegacije uslijedio je nedgo poslije pregovora Katara, Egipta, SAD i Izraela, posredno i lidera Hamasa, o privremenom prekidu vatre i oslobađanju izraelskih talaca iz Gaze i palestinskih zarobljenika iz zatvora u Izraelu.

Palestinci bježe na jug

Rafa je “lonac očaja pod pritiskom”, saopštila je humanitarna kancelarija UN, dok Palestinci bježe na jug. Operacije izraelske vojske u Kan Junisu primorale su civile da pobjegnu u Rafu na jugu Gaze.

“Rafa je lonac očaja pod pritiskom i plašimo se onoga što slijedi“, rekao je Jens Laerke, portparol agencija UN.

Izraelske snage će nastaviti svoju vojnu kampanju ka Rafi, rekao je izraelski ministar odbrane Joav Galant, uprkos ogromnom broju palestinskih civila tamo.

Izrael i Hamas su blizu postizanja sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca koje Hamas još drži u Gazi. Katar, koji je posredovao između Izraela i Hamasa, ukazao je da je Hamas dao početnu saglasnost nakon cjelonedjeljnih tajnih pregovora.

Skoro četiri mjeseca borbi učinile su Gazu “nenastanjivom“, saopštile su UN, dok je izraelska opsada dovela do strašne nestašice hrane, vode, goriva i lekova.

Zaposleni u Palestinskom Crvenom polumjesecu ubijen je kada su izraelske snage pucale na zgradu te organizacije u Kan Junisu.

Najmanje 17.000 djece u Pojasu Gaze ostavljeno je bez pratnje ili odvojeno, prema procjenama UN. Kriks je pozvao na prekid vatre kako bi Unicef mogao da izvrši pravilno prebrojavanje djece koja su bez pratnje ili razdvojene, da pronađe rođake i pruži im psihološku podršku.

Velika Britanija bi mogla zvanično da prizna palestinsku državu nakon prekida vatre u Gazi bez čekanja na ishod višegodišnjih pregovora između Izraela i Palestinaca o tom rješenju, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron.

U posljednja 24 sata prema podacima ministarstva zdravlja Gaze, kojim upravlja Hamas, i izraelskim napadima ubijeno je 112 Palestinaca, a 148 je povrijeđeno.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 12:13h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 11:54h

Titogradske vijesti, top2,

11:50h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 10:40h

Skip to content