Ćerka Medlin Olbrajt ulaže u Kosovo 237 miliona eura

Radio Titograd

29.07.2022, 07:51h

< 1 min

Foto:EPA

Agencija „Milenijum čelendž korporejšn“, na čijem čelu je Alis Olbrajt, investiraće novac u energetsku stabilnost na Kosovu, a dil su sklopili Aljbin Kurti i Vjosa Osmani tokom posjete SAD.

Alis Olbrajt, ćerka pokojne državne sekretarke SAD Medlin Olbrajt, koja se godinama zdušno zalagala za nezavisno Kosovo, nastavila je majčinim stopama.

Alis će tako na Kosovu investirati 236,7 miliona eura za energetsku stabilnost.

Inače, osim Alis Olbrajt, u bordu direktora ove kompanije je i američki državni sekretar Entoni Blinken, sa kojim je, nakon potpisivanja ugovora, dvoje predstavnika Kosova imalo sastanak.

Nakon potpisivanja ugovora o energetskoj stabilnosti Osmanijeva je na Tviteru napisala da je veoma raduje to što će dodatno biti ojačano gvozdeno prijateljstvo SAD i Kosova.

– Radićemo ruku pod ruku, svaki dan zajedno sa SAD, sve dok se ne uvjerimo da je ojačana međunarodna pozicija Kosova i da idemo napred ka zasluženom mjestu u evroatlantskoj zajednici. Naše partnerstvo ostaje i dalje- navela je ona.

image

-CREDIT: GPE/GRANT ELLIS

Sporazum o energetskoj stabilnosti je u ime Kosova potpisala ministarka energetike Artane Rizvanoli, a u ime „Milenijum čelendž korporejšna“ (MCC) Olbrajtova.

Programom je predviđeno da Kosovo dobije energetske rezerve preko baterija, kapaciteta od oko 347 megavat-časova, i biće u funkciji stabilizacije mrežnih frekvencija, kako je objasnila Rizvanolijeva.

Inače, „Milenijum čelendž korporejšn“ (MCC) nezavisna je agencija vlade SAD koja finansira projekte zemalja u razvoju.

Glavni fokus ove agencije su države u Africi, a na Balkanu su, osim Kosova, finansirali i projekte u Albaniji.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

14.08.2022. u 14:50h

Titogradske vijesti, top2

14.08.2022. u 13:12h

Sport, top2

14.08.2022. u 12:43h

Skip to content