CEMI: Vjerske zajednice se miješale u izborni proces, institucije da reaguju zbog situacije u Šavniku

Radio Titograd

21.03.2023, 13:15h

< 1 min

Centar za monitoring i istraživanje predstavio je izvještaj o nadgledanju predsjedničkih izbora.

Izborni dan protekao je mirno, nepravilnosti nijesu ugrozile proces, kazala je šefica misije Ana Nenezić, predstavljajući zaključke.

“Kao negativnu praksu treba istaći situaciju u Šavniku i nadamo se da će institucije blagovremeno reagovati kako bi se ovakva ponašanja prevenirala u susret drugom krugu izbora”, kazala je ona.

Državna izborna komisija nije profesionalizovana, istakla je.

“Većinu za odlučivanje i dalje imaju predstavnici političkih partija koji dominantno prate interese partija”, navodi Nenezić.

Dodala je da su predsjednički izbori održani u kontekstu političke i institucionalne krize, te da je postojala visoka zabrinutost od uticaja spoljnih faktora kao i strah od potencijalnih sajber napada.

Vladimir Simonović, posmatrač u DIK-u, takođe je istakao da Komisija nije spremna na potpunu transparentnost svog rada.

Maja Bjelić napomenula je da privatne medije dominantno kontrolišu inostrane strukture.

“Na taj način je obezbijeđena viša prisutnost jednog broja kandidata u javnom prostoru. RTCG je poštovao zakonske uslove i pružio uravnoteženu pokrivenost kampanje svih kandidata, međutim, zastarjeli pristup u koncepciji debata uz rigidnost pravila nijesu dali mogućnost kandidatima da smisleno i suštinski predstave programe”, kazala je ona.

Kampanja je bila konkurentna, istakla je Bjelić.

“Vjerske zajednice su vršile uticaj na glasače, odnosno pozivale da se glasa za određene kandidate ili uzdrži od glasanja. Jasno je da treba da se uzdrže od miješanja u izborni proces”, dodala je.

Istaknuto je da je CEMI-jeva projekcija izbornih rezultata odstupila samo 0,1 odsto od preliminarnih rezultata koje je saopštila DIK.

Konferenciju za novinare možete pogledati na linku ispod: 

Podijeli na:

Magazin, top2

01.06.2023. u 17:28h

Titogradske vijesti, top1

01.06.2023. u 16:52h

Titogradske vijesti, top2

01.06.2023. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

01.06.2023. u 13:44h

Skip to content