Čekaju se zvanični odgovori na Bajdenov predlog; Portparol Bijele kuće: Ako Hamas pristane i Izrael će prihvatiti

Radio Titograd

03.06.2024, 07:37h

< 1 min

Foto:Ambasada Palestine

 

Čekaju se zvanični odgovori Izraela i Hamasa na predlog američkog predsjednika Džozefa Bajdena o prekidu vatre u Gazi. Unutar izraelske vlade – podjele. Pomoćnik Benjamina Netanjahua kaže da je Izrael prihvatio okvirni sporazum iako smatra da je manjkav. Istovremeno, ministar za nacionalnu bezbjednost i ministar finansija prijete da će oboriti vladu ako predlog bude prihvaćen. Ako Hamas pristane i Izrael će prihvatiti, poručuje portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Poginulo najmanje 36.439 Palestinaca

Spasioci su pronašli još 50 tijela u Džabaliji na sjeveru Gaze, nakon što su se izraelske snage povukle iz tog grada poslije tronedjeljne operacije. Time je ukupan broj žrtava posljednjih dana dostigao 120.

Najmanje 36.439 Palestinaca je poginulo, a njih 82.627 povrijeđeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Izraelska vojska saopštila je da 1.858 kamiona sa humanitarnom pomoći ušlo u Pojas Gaze, nakon što su ih pregledale izraelske vlasti.

Čekaju se zvanični odgovori Izraela i Hamasa na predlog američkog predsjednika Džozefa Bajdena o prekidu vatre koji predviđa tri etape sprovođenja.

A upravo je Bajdenov predlog izazvao podjele u izraelskoj vladi. Pomoćnik izraelskog premijera Ofir Falk potvrdio je da je Izrael prihvatio okvirni sporazum o prekidu rata iako smatra da je manjkav.

Sa druge strane, ministar finansija Bezalel Smotrih i ministar za nacionalnu bezbjednost Itamar Ben Gvir zaprijetili su ostavkom i raspadom vladajuće koalicije ukoliko predlog bude prihvaćen.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je da ako Hamas pristane na sporazum o okončanju rata u Gazi, SAD očekuju da će i Izrael prihvatiti plan.

Vlada Maldiva zabranjuje nosiocima izraelskih pasoša pristup toj ostrvskoj državi. Ministarstvo spoljnih poslova Izraela savjetovalo je izraelske državljane, uključujući i one sa stranim pasošima, da izbjegavaju putovanje u tu zemlju.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:34h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:28h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:22h

Magazin, top2

22.06.2024. u 11:04h

Skip to content