Čarapić: Vlada da povuče odluku o prinudnoj upravi u Šavniku, ako je to uslov opozicije

Radio Titograd

31.05.2024, 12:06h

< 1 min

Foto:PES

 

Da bi se u Crnoj Gori nastavili zdravi demokratski procesi neophodno je da Odbor za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa i Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu nastave svoj rad i isti okončaju u skladu sa zadatim ciljevima, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić.

Da bi se došlo do progresa po pitanjima popisa i izborne reforme, neophodno je, ističe, da partije pokažu isti onaj kapacitet za konstruktivnost koja je postojala na početku ovih procesa.

“Tako, u kontekstu popisa neophodno je da se bez odlaganja kompletira komisija za praćenje uspostavljanja softvera za provjeru podataka prikupljenih tokom popisa stanovništva, kako bi se u cjelosti ispoštovao sporazum i kako bi što prije došli do relevantnih podataka od značaja za svaki dalji društveni proces”, naveo je Čarapić na mreži X.

S druge strane, poručuje da je neophodno prekinuti blokadu rada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i u tom pravcu predložio je Vladi da stavi van snage odluku o uvođenju odbora povjerenika u Šavniku, “ukoliko je to uslov opozicije za dalji nastavak rada odbora.”

“Ova odluka se svakako ne primjenjuje a nakon što Predsjednik nije raspisao izbore po stupanju na snagu iste, smatram da je i izgubila svoj smisao. Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu mora da bude funkcionalan jer je to preduslov za dalje EU integracije, a problem Šavnika se lako može riješiti ukoliko politički subjekti pokažu više hrabrosti i naprave pošteni politički dogovor o izlasku iz ove krize”, kazao je Čarapić.

Navodi da građani ne smiju biti taoci političkih dogmi, a opozicija i vlast moraju da se dogovaraju o pitanjima koja se tiču i jednih i drugih.

“Vrijeme je da se vratimo u okvire zdravog političkog djelovanja jer samo tako možemo da dodajemo novu vrijednost našem društvu”, zaključio je Čarapić.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 15:48h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 15:43h

Skip to content