Čaj od lovorovog lista jača imuni sistem

Radio Titograd

03.11.2023, 06:09h

< 1 min

Foto:Pixabay

Da li ste već probali čaj od lovorovog lista za kašalj? Ukoliko do sada niste, vrijeme je da upoznate sve prednosti ove biljke.

Lovorov list sadrži veliki spektar vrijednih nutritivnih elemenata. Bogat je mineralima i vitaminima poput kalijuma, cinka, magnezijuma, selena, gvožđa, vitamin A, vitamina C i B.

U narodnoj medicini ova biljka se smatra prirodnim analgetikom te se koristi za ubažavanje bolova koji nastaju usljed spoljašnjih činilaca.

Jača imuni sistem, te se koristi kao prirodni antibiotik protiv različitih virusnih i bakterijskih infekcija.

Primjena ove biljke u liječenju je veoma svestrana. Međutim, najveća primjena ove biljke je protiv kašlja. Bilo da se radi o bronhitisu, prehladi ili nekom drugom uzroku kašlja čaj ili sirup od ove biljke veoma brz umiruje respiratorne organe i kašalj nestaje bez uzimanja bilo kakvih ljekova.

Činjenica da čaj od lovorovog lista eliminiše neprijatni kašalj predstavlja odličnu prirodnu zamjenu za sve kupovne čajeve koji se mogu naći na tržištu.

Veoma efikasan prilog ovom čaju odnosi se na činjenicu da ga konzumiraju i najmlađi u danima gripa kada žele da se riješe problema sa respiratornim organima.

Priprema za čaj: 

Tri svježa ili suva lovorova lista isjeckajte na manje komade ili sitno isjeckajte, pa prelijte sa 2,5 dcl vode i kuvajte 10 minuta.

Sklonite sa ringle i ostavite poklopljeno 10 minuta, pa procijedite.

Kada se malo prohladi, dodati kašiku limunovog soka i jednu kašiku domaćeg meda. Pijte dvije do tri šolje čaja dnevno.

Čaj od ove biljke pokazao se djelotvornim za liječenje dijabetesa kao i za odstranjivanje soli iz zglobova.

Zahvaljujući eugenolu, djeluje protivupalno i antioksidansno.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 19:40h

Skip to content