BS I “JEDNOGLASNO” : Manjine za vladu s Abazovićem na čelu

Radio Titograd

26.11.2021, 07:31h

2 min

Prijedlog lidera Albanske alternative Nika Đeljošaja prema kojem bi manjine podržale Dritana Abazovića za predsjednika Vlade koju bi činile građanske partije, ali ne i DPS, jedno je od mogućih rješenja aktuelne političke krize, saglasni su sagovornici Pobjede, portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić i poslanik Albanske koalicije Jednoglasno Fatmir Đeka.

Podsjetili su da je koncept manjinske vlade bio njihov prijedlog odmah nakon završetka parlamentarnih izbora i izrazili zadovoljstvo što je taj model sada prihvatljiv većini političkih subjekata.

“I onda nam se činilo da je to adekvatno rješenje, a vjerujemo da je i sada to most da dođemo do parlamentarnih izbora. Događaji su dobili dinamiku i ja se nadam da ćemo uskoro imati jasniju situaciju ne samo oko budućeg formata Vlade, već prije svega kuda ide ova država i ovo društvo”, istakao je Đeka.

Omeragić je kazao i da je to pokazatelj da Bošnjačka stranka vodi ispravnu politiku u interesu građana Crne Gore, ali i poručio da prije potencijalnog formiranja manjinske vlade predstoji još dosta razgovora u vezi sa političkim odlukama koje bi trebalo donijeti u narednom periodu.

“Potpuno je jasno da je trenutna Vlada izgubila podršku većine u parlamentu. Prijedlog koji je iznio naš kolega Nik Đeljošaj je jedno od mogućih rješenja. Ipak, predstoji nam još dosta razgovora u vezi sa političkim odlukama koje nas očekuju u narednom periodu”, kazao je Omeragić.

Smatra i da je sada mnogo važnije da se postigne dogovor oko modela buduće vlade, ciljeva koje bi trebalo da ostvari, ključnih državnih politika, te nastavka evropskog puta Crne Gore i kreiranja povoljnijeg ambijenta za manjinske narode.

Predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj juče je potvrdio da su spremni da podrže Abazovića za premijera i poručio da će taj prijedlog uputiti Građanskom pokretu Ura.

Ponovio je i da u eventualnoj manjinskoj vladi ne bi bili predstavnici DPS-a, ali da ne isključuje mogućnost da je čine Socijaldemokratska partija i Socijaldemokrate.

“To bi bilo najbolje rješenje političke krize. Vlada bi mogla da traje godinu, pa da onda idemo na parlamentarne izbore”, kazao je Đeljošaj agenciji Mina.

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Titogradske vijesti, top2,

11:26h

Titogradske vijesti, top2

02.12.2021. u 11:17h

Titogradske vijesti, top2,

10:48h

Titogradske vijesti, top2

02.12.2021. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

02.12.2021. u 10:34h

Titogradske vijesti, top2

02.12.2021. u 10:28h

Titogradske vijesti, top2

02.12.2021. u 10:24h

Skip to content