BS: Građani da se slobodno izjasne na popisu

Radio Titograd

02.12.2023, 18:22h

< 1 min

Foto:RTCG

Iz Bošnjačke stranke saopštili su da pozdravljaju odluku Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori i pozivaju građane da učestvuju u predstojećem popisu stanovništva, te da se slobodno izjasne o svim pitanjima o kojima se prikupljaju podaci, uključujući i pitanje nacionalnog i vjerskog identiteta.

“Veoma smo zadovoljni da je dijalog zainteresovanih strana doveo do boljih uslova za održavanje popisa i podsjećamo da je Bošnjačka stranka aktivno učestvovala u procesu kreiranja uslova za održavanje kredibilnog popisa u Crnoj Gori, kako bi rezultati popisa bili odraz stvarnog stanja u vezi sa svim podacima koji se popisom prikupljaju, pa i podacima koji najviše interesuju javnost u Crnoj Gori u vezi sa identitetskim pitanjima”, navode iz BS-a.

U svim ovim procesima, kako ističu, Bošnjačka stranka je učestvovala na najvišem nivou – predsjednika i potpredsjednika Bošnjačke stranke, i dala značajan doprinos da se u skladu sa našim i zahtjevima drugih opozicionih partija, NVO sektora i predstavnika savjeta manje brojnih naroda i nacionalnih zajednica stvore bolji uslovi za kredibilan i sveobuhvatan popis.

“U tom smislu, Bošnjačka stranka je učestvovala u ovom procesu od donošenja i izmjena Zakona o popisu, preko pregovora o uslovima za održavanje popisa, do potpisivanja Sporazuma o uslovima održavanja popisa u Crnoj Gori. Pozivamo posebno Bošnjake u Crnoj Gori da se na popisu izjasne o svim identitetskim pitanjima, podsjećajući da je to naše ustavno pravo, ali i da su podaci o tim pitanjima važni za ostvarenja naših Ustavom i zakonima garantovanih prava”, navodi se u saopštenju.

Ističu da će Bošnjačka stranka pratiti realizaciju popisa i poštovanje dogovorenih uslova, kako bi popisom dobili kredibilne podatke i ovom prilikom pozivamo sve građane da nas o eventualnim problemima i nepravilnostima informišu.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 16:44h

Titogradske vijesti, top2,

15:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:55h

Titogradske vijesti, top1

26.02.2024. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:44h

Skip to content