Brzo ili sporo konzumiranje hrane, šta je bolja opcija?

Radio Titograd

15.01.2024, 06:10h

2 min

Foto:Pixabay

 

Ovih dana slušamo mnogo o pažljivijem konzumiranju hrane. Jedite sporije, promišljeno i bez gledanja televizije, što će uticati i na gubitak težine.

Nova studija objavljena u „BMJ Open“ otkriva da ljudi koji jedu sporo imaju tendenciju da imaju manju težinu. I činilo se da im je usporavanje brzine jedenja tokom godina pomoglo da izgube težinu.

Ako brzo jedete, ne samo da otežavate varenje, već i nagomilavate kilograme. Istraživanja su pokazala da ljudi koji na brzinu samo gutaju hranu češće se prejedu od onih koji jedu sporije. Treba imati u vidu da varenje počinje u ustima i da hranu treba dobro sažvakati pre nego što je progutamo.

Naučnici vjeruju da jedenje brzo zaustavlja oslobađanje hormona koji govore mozgu kada je stomak pun. Ovo saznanje ide u prilog već dobro poznatom savjetu da svaki zalogaj treba žvakati najmanje 20 puta prije gutanja.

Istraživači su pregledali podatke od 60.000 ljudi sa dijabetesom u periodu od šest godina. Na pregledima tokom godina pitani su o njihovim životnim navikama, kao što su brzina hrane, upotreba alkohola i način spavanja. Takođe su upitani da li imaju tendenciju da večeraju u roku od dva sata od odlaska na spavanje uveče, imaju užinu poslije večere i doručak.

Šanse za gojaznost bile su povezane sa svim ponašanjima vezanim za hranu. Brzina kojom se jelo imala je prilično značajan efekat.

Ljudi koji su jeli normalnom brzinom imali su 29 odsto manje šanse da budu gojazni od ljudi koji su jeli brzo, ljudi koji su jeli sporo imali su 42 odsto manje šanse da budu gojazni. I zanimljivo, ljudi koji su usporili ishranu tokom perioda istraživanja imali su tendenciju da izgube težinu tokom vremena, mereno BMI i obimom struka, prenosi Klix.ba.

Profesor Stiven Blum sa Imperijal koledža u Londonu, koji je vodio ovo istraživanje, istakao je da epidemiji gojaznosti svakako doprinosi i to što danas ljudi obično jedu brzo i za svojim stolom.

„Brzo jedenje, jedenje na poslu, sve to doprinosi povećanom riziku od gojaznosti. Nema sumnje da ako jedemo sporije, što savršeno dobro kontrolišemo, imamo veće šanse da ostanemo vitki“, tvrdi on.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 12:13h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 11:54h

Titogradske vijesti, top2,

11:50h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 10:40h

Skip to content