Brutalne metode mučenja: „Koristili su elektrošokove da nas slome, tjerali su nas da učimo rusku himnu“

Radio Titograd

04.03.2023, 08:51h

2 min

Foto: The New York Times

Rusi su 54 dana u zarobljeništvu držali Romana Baklazova, biznismena i volontera za dostavu hrane u ukrajinskom gradu Hersonu.

U pokušajima da ga slome, mučili su ga elektrošokovima i prisiljavali ga da samog sebe naziva nacistom.

“Većina je imala maske sve vrijeme. Ne bih sada mogao da prepoznam svoje zlostavljače”, rekao je 41-godišnji Roman za Politico. “Osim mučenja, tjerali su nas da učimo rusku himnu i čitamo proruske knjige”.

Zarobljenici su morali da čitaju prorusku literaturu u samicama, a često im nije rečeno koliko dugo će njihovo zarobljeništvo trajati ni šta se događa izvan zatvora, kaže Baklazov. Istražitelji su na zidovima ćelija pronašli ispisane proruske slogane i pjesme, prenosi N1 Zagreb.

U pozadini zlostavljanja nalazi se hladnokrvna, proračunata želja da se izbriše ukrajinski identitet, navodi list.

Vejn Jordaš, partner u međunarodnoj pravnoj kancelariji za ljudska prava Global Rights Compliance, za sebe kaže da je kao tužilac na području ratnih zločina očvrsnuo na sve, ali čak i on je bio šokiran metodičnim, unaprijed osmišljenim planovima u pozadini ratnih zločina koje su vojnici Kremlja počinili nad Ukrajincima.

Jordaš predvodi Mobile Justice Team, jedinicu svoje kompanije koja blisko sarađuje s Ukrajincima. Nedavno se vratio iz oslobođenih djelova regije Herson, gdje je njegov tim pomogao ukrajinskim tužiocima u analizi novih dokaza o najmanje 20 ćelija za mučenje koje su Rusi vodili tokom osam mjeseci okupacije. Tužioci su takođe prikupili izjave više od hiljadu žrtava nezakonitih pritvora i mučenja koje su počinile ruske snage bezbjednosti u okupiranim djelovima Hersona.

“Ovi zločini nisu izolovani, nisu rezultat pretjerane sile vojnih jedinica koje postupaju na svoju ruku,” rekao je Jordaš za Politico.

Dodaje da su zločini protiv čovječnosti ključni dio ruske vojne strategije. Prema njegovim riječima, modus operandi Kremlja sastoji se od tri faze.

U prvoj dolazi do identifikovanja svih društvenih vođa – vojnih zapovjednika, političara, novinara ili volontera. Rusi se rješavaju svakoga ko bi mogao na bilo koji način da pruži otpor ili zaštititi civilnu populaciju. Nakon toga dolazi proces filtriranja, tokom kog se populacija izoluje i nalazi pod konstantnim posmatranjem. Sigurnosne provjere su stalne, a njima želi da osigura da neće doći do pružanja otpora. Treća faza je uništavanje bilo čega Ukrajinskog: knjiga, simbola, kulturnih artefakata. Djeca prolaze re-edukaciju kroz ruski kurikulum.

“To ne možete postići bez ilegalnih hapšenja, mučenja, ubijanja civila, prisilnog izmještanja stanovništva ili otimanja djece. Upravo to su načini na koje Rusija želi da postigne svoje vojne ciljeve,” kaže Jordaš.

“Ne možete se do ove mjere iživljavati nad civilnom populacijom ako vam cilj nije uništiti Ukrajinu kao naciju. To je ono što je po meni neobično u oružanom sukobu. Nivo kalkulacije je nevjerovatan.”

Na početku marta prošle godine, stanovnici Hersona šokirali su svijet kada su izišli na ulice kako bi se suprotstavili okupaciji. Čak i nakon što je ruska vojska zauzela grad, stanovništvo je protestovalo protiv okupatora. U aprilu su Rusi počeli nasilno da guše proteste, pucajući na nenaoružane civile.

Nedugo nakon toga, protesti su prestali. Okupatori su osnovali marionetsku vladu i preuzeli kontrolu nad internetom i protokom informacija. Uskoro su se na internetu pojavili videozapisi u kojima se stanovnici Hersona izvinjavaju ruskoj vojsci jer su u početku pružali otpor. Ukrajinski učitelji prisiljeni su da koriste ruski kurikulum, a knjige na ukrajinskom sistematski su uništavane.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 20:54h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:26h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:16h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:55h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:49h

07.03.2023. u 19:13h

07.03.2023. u 19:13h

Skip to content