Brojne klape se pobunile zbog nagrade: “Intrade to ne zaslužuje, lažno se predstavljaju”

Radio Titograd

15.12.2017, 00:00h

2 min

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nedavno je dodijelila Povelju Republike Hrvatske zadarskoj klapi Intrade. Povelja im je dodijeljena za posebne zasluge u besprijekornom muzičkom izražaju, izraženoj sugestivnosti izvođenja pjesama i promociji klapskog pjevanja u Hrvatskoj i inostranstvu. 

Odabir klape Intrade za ovu nagradu izazvao je niz reakcija u Dalmaciji, no nije sve ostalo samo na usmenim komentarima. Direktor Festivala dalmatinskih klapa Omiš, Mijo Stanić, predsjednici je poslao pismo u kojem navodi da postoji cijeli niz klapa koje su, kao osvajačice najsjajnijih odličja na Omiškom festivalu, zaslužile da budu u prednosti ispred nagrađene. Intrade su nekad njegovale a capella tradicijsko pjevanje, stoji u pismu, no odavno su napustile izvornu klapsku pjesmu i zaplovile komercijalnim vodama.

“Radi se o tome da Omiški festival nastoji da zaštiti klapsko pjevanje, onako kakvim ga je UNESCO prepoznao, kako su pjevali naši stari. Ne treba ništa napadati ni braniti, nego samo definisati što je tradicija. Tako da se o tome što je tačno klapa ni ne treba raspravljati”, smatra Stanić, koji kaže kako nema ništa protiv klape Intrade, ali da Festival dalmatinskih klapa ima dužnost da njeguje tradicionalno pjevanje.

“Volio bih da sljedeće godine, nakon dugo vremena, klapu Intrade vidimo kao posebne goste jedne od večeri 52. Festivala dalmatinskih klapa i to u izvođenju iskonske klapske baštine. Poziv vrijedi i za brojne druge sastave koji se predstavljaju kao ‘klape’, kao i za one vokalno-instrumentalne sastave koji nikada nisu ni zapjevali a capella, a predstavljajući se kao ‘klape’ obmanjuju cjelokupnu javnost”, dodaje Stanić.

Jedna od klapa koju u svom pismu navodi kao onu koja svojim radom definitivno zaslužuje ovu povelju je klapa Trogir. U toj klapi kažu kako za nastalu situaciju ne krive predsjednicu, već njene zaposlene koji su odlučili da dodijele povelju. Nažalost, svako može svoje pjevanje nazvati klapskim, smatraju, čak i ako ono to nije. Intrade cijene, baš kao i druge koji pjevaju na taj način, kažu.

– Nikoga ne omalovažavamo, ali mislim da svi koji koriste instrumente uz pjevanje nisu klape. Oni su zapravo ansambl. Mi a capella pjevamo već 53 godine, nikad nismo bili komercijalni i mislim da je sramota da se razne grupe nazivaju klapama, a to nisu – kaže Duje Coce, vođa klape Trogir.

Upravo činjenica da su hrvatska najstarija klapa daje im pravo da glasno kažu ono što misle, smatra Coce.

– Tradicionalno dalmatinsko pjevanje mora opstati. Ono je naša tradicija, koju poštujemo. Obišli smo cijeli svijet i svugdje smo predstavljali kako se pjeva u Dalmaciji. Naše pjevanje je klapsko, originalno, onako kako treba biti – ističe Coce.

“Naše priznanje nije stručno takmičenje”

Iz Kabineta hrvatske predsjednice kažu kako se odluke donose na temelju prijeloga komisije za odlikovanje. Ključni kriterijim za dodjelu Povelje je promocija države u svijetu. Kažu da je riječ o državnom priznanju, a ne o takmičenju u kojem odluke donose stručni ocjenjivački sudovi.

– Posebno se uvažava angažman pojedinaca i grupa na promociji hrvatske kulture u svijetu. U slučaju klape Intrade, bez obzira na konkretno obrazloženje povelje koja im je dodijeljenja, u njihov smo se doprinos uvjerili prateći predsjednicu na njenim brojnim putovanjima u svijetu – kažu iz Kabineta Kolinde Grabar Kitarović. 

izvor:antena M

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 09:12h

Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 08:37h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:34h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:30h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:26h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:17h

Skip to content