Brnabić: Nametanje rezolucije o Srebrenici skandal i presedan

Radio Titograd

16.04.2024, 21:14h

< 1 min

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je za RTRS da je “nametanje rezolucije o Srebrenici u agendu Generalne skupštine UN vrhunac pravnog nasilja, skandal i presedan”.

Brnabić je naglasila da su na ovaj način prekršeni Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, jer se o tome nije izjašnjavalo tročlano Predsjedništvo BiH, „što je neshvatljiv skandal“.

“Naš prioritet je da pričamo sa što više članica Ujedinjenih nacija i da kažemo šta je istina i šta je posredi ovdje. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučićje i lično angažovan na ovom pitanju. Za sve one koje žele da nas optuže kao Srbiju, da je ovo miješanje u odnose neke druge zemlje, BiH, reći ću da Srbija ne da ima puno pravo, nego i obavezu da kaže istinu o ovom presedanu, kao potpisnica i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekla je Brnabić.

Podsjetila je da rezolucija nije „prošla“ Predsjedništvo BiH.

“Morala je, prema Ustavu BiH. Ona samim tim podriva taj Dejtonski mirovni sporazum i samim tim Republika Srbija mora da reaguje. U pitanju je ogromna greška koju će svi na jedan ili drugi način, politički ili kako god, plaćati u budućnosti uključujući na kraju krajeva i UN zbog presedana koji se pravi”, zaključila je Brnabić.

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

23:35h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

27.05.2024. u 23:27h

Skip to content