Britanski premijer: Rat u Ukrajini izazov, ali nam prijeti još gori sukob

Radio Titograd

13.03.2023, 18:05h

2 min

Foto: SHUTTERSTOCK

Britanski premijer Riši Sunak predvidio je “tešku i opasnu deceniju” u velikom pregledu odbrane, bezbjednosti i spoljne politike, objavljenom danas. On je upozorio da ruski rat u Ukrajini i kineska agresija na Tajvan prete da stvore svijet „definisan opasnošću, neredom i podjelom”.

Dokument od 63 stranice signalizira da se svijet suočava sa najvećim rizicima, uključujući „nekontrolisani sukob“ sa nuklearnim oružjem. U dokumentu se navodi da je najneposredniji bezbjednosni prioritet suočavanje sa prijetnjom koju predstavlja ruski rat u Evropi, prenosi Skaj njuz.

Međutim, upozorava se da bi svaki budući rat u Indo-Pacifiku, gdje su tenzije sa Kinom oko Tajvana porasle, mogao imati „globalne posljedice veće od sukoba u Ukrajini“. Dok dokument nije promijenio fundamentalne ocjene prvobitne recenzije, objavljene 2021. godine, koja je bila prije invazije Rusije na Ukrajinu u punom obimu, jezik u ažuriranoj verziji je oštriji.

Sunak je Komunističku partiju Kine opisao kao “izazov koji definiše epohu”, dok je ranije opisivan samo kao “sistemski izazov”. On tvrdi da je rat ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini bio napad na britansku i širu evropsku bezbjednost. On je objasnio kako se bezbjednosno okruženje promijenilo u posljednje dvije godine, uz sve intenzivnije prijetnje i izazove.

„Ruska ilegalna invazija na Ukrajinu, prijetnja snabdijevanju hranom i energijom i neodgovorna nuklearna retorika, u kombinaciji sa agresivnijim stavom Kine u Južnom kineskom moru i Tajvanskom moreuzu, prijete da stvore svijet koji definišu opasnost, nered i podjele – i međunarodni poredak povoljniji za autoritarizam“, pisao je u predgovoru.

Kao rezultat rastućih prijetnji, Sunak je najavio dodatnih tri milijarde funti u naredne dije godine za britansko nuklearno oružje i flotu podmornica, kao i dodatnih 1,9 milijardi funti za zalihe municije.

Dokument je objavljen uoči vladinog budžeta u srijedu. Postavio je plan za povećanje izdataka za odbranu Velike Britanije na 2,5 odsto BDP-a, sa nešto više od 2 odsto, ali bez postavljanja vremenskog okvira.

“Postoji sve veća šansa da će se međunarodno bezbjednosno okruženje dodatno pogoršati u narednim godinama, sa porastom i diversifikacijom državnih prijetnji u Evropi i šire. Rizik od eskalacije je veći nego u bilo kom trenutku u decenijama, a sve veći broj razvijeni su i testirani ili usvojeni napredni sistemi naoružanja“, navodi se u dokumentu.

Pored toga, razlog za zabrinutost je slabljenje niza sporazuma o kontroli naoružanja između Sjedinjenih Država i Rusije. „Mehanizmi strateške stabilnosti koji su u 21. vijeku pomogli da se ublaže rizici od nesporazuma, pogrešnih proračuna i nenamjerne eskalacije nisu se razvili tempom koji je potreban da bi se obezbijedilo da se konkurencija ne prelije u nekontrolisani sukob“, navodi se u tekstu.

„Napetosti u Indo-Pacifiku rastu i tamošnji sukob bi mogao da ima veće globalne posljedice od sukoba u Ukrajini“, dodaje se. Takođe, naglašena je rastuća prijetnja Irana, koji napreduje u svom programu nuklearnog naoružanja. Pominje se i Sjeverna Koreja, koja „nastoji da razvije svoje nuklearne sposobnosti dok sprovodi regionalno destabilizujuće aktivnosti u raketnim probama koje prijete njenim susedima“.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 20:54h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:26h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:16h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:55h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:49h

Skip to content