Brigade El Kasam pozivaju na eskalaciju na svim frontovima; Američki izaslanik: Rizik od gladi u Gazi veoma visok

Radio Titograd

24.04.2024, 07:46h

< 1 min

Foto:Ambasada Palestine

 

Iz masovnih grobnica u bolnici Naser u Kan Junisu izvučeno 310 tijela. Izrael odbacuje tvrdnje o pogubljenjima Palestinaca. Brigade El Kasam, vojno krilo Hamasa, pozvale su na eskalaciju na svim frontovima. Specijalni izaslanik SAD za humanitarna pitanja upozorio da je rizik od gladi u cijeloj Gazi veoma je visok.

Masovna grobnica u Kan Junisu

Palestinske službe hitne pomoći u Gazi izvukle su još 35 tijela, ukupno 310, iz jedne od najmanje tri masovne grobnice u medicinskom kompleksu Naser u gradu Kan Junisu.

Sa druge strane, izraelske odbrambene snage odbacile su tvrdnje zvaničnika Hamasa da su bile umiješane u stvaranje masovnih grobnica i navodna pogubljenja Palestinaca.

Sukobi i racije se za to vrijeme nastavljaju. Izrael je juče više puta bombardovao sjever Gaze i potom naredio novu evakuaciju.

Prema navodima palestinskih vlasti, snajperista IDF ubio je civila koji je stajao ispred svoje kuće na Zapadnoj obali.

Povodom 200 dana od početka rata, portparol brigada El Kasam, vojnog krila Hamasa, pozvao je na eskalaciju na svim frontovima.

Nastavlja se i razmjena vatre na granici Izraela i Libana.

Hezbolah je saopštio da je pokrenuo napad dronom na izraelske vojne baze sjeverno od Akre, što bi bio najdublji udar te organizacije na izraelsku teritoriju od početka sukoba, 7. oktobra.

U izraelskim vazdušnim napadima na jug Libana, poginula su dvojica istaknutih operativaca Hezbolaha, navodi IDF.

U isto vrijeme, specijalni izaslanik Vašingtona za humanitarna pitanja Dejvid Saterfild upozorio je da je rizik od gladi u cijeloj Gazi, posebno na sjeveru, “veoma visok”.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

23:35h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

27.05.2024. u 23:27h

Skip to content