Breskve štite vašu kožu i pomaže pri mršavljenju

Radio Titograd

01.05.2024, 05:47h

2 min

Foto:Shutterstock

 

Breskve su mnogima omiljeno voće u kom uživaju naročito tokom ljeta. Poželjno je da uvrstite breskve što više možete u svoju ishranu jer zahvaljujući svojim vlaknima, antioksidansima i vitaminima, doprinose boljem stanju organizma.

Pozitivan uticaj na probavni sistem

Kako prenosi Health Shots, breskve su voće koje sadrži vlakna ključna za normalan rad probavnog sistema. Otprilike sto grama breskvi ima 1,5 grama vlakana, a upravo su vlakna ključna za promovisanje zdrave probave, tvrdi dijetetičarka Devananda VM.

Redovno jedenje breskvi pomaže s problemima poput proliva i zatvora jer osiguravaju glatku probavu i rad crijeva, ističe dijetetičarka.

Utiču na mršavljenje

Breskve su niskokalorične i ne sadrže masti, a zahvaljujući sadržaju vlakana, odličan su izbor za sve one koji žele izgubiti kilograme ili održati željenu tjelesnu težinu. Breskve su izvrstan izbor za međuobrok jer podstiču i osjećaj sitosti, čime se osigurava da se osoba tokom dana neće prejedati i odabrati možda ne toliko zdrave grickalice.

Jačanje imunološkog sistema

Osim što su ukusne, breskve mogu pomoći u ojačavanju imunološkog sistema. Dijetetičarka ističe da jedenje breskvi “jača imunološki sistem, štiti od bolesti poput prehlade i poboljšava cjelokupnu imunološku funkciju”, prenosi Health Shots. Ovo voće sadrži i polifenole te protivupalne antioksidanse koji pomažu u smanjenju upala.

Pozitivan uticaj na zdravlje srca

Oni pojedinci koji imaju manjak kalijuma, češće bi trebalo da jedu breskve. Kako prenosi Health Shots, oko sto grama breskve ima 122 miligrama kalijuma koji može pomoći u regulaciji krvnog pritiska i u održavanju zdravlja srca.

Zaštita kože

Jedenje breskvi utiče na zaštitu kože od štetnih ultraljubičastih zraka zahvaljujući antioksidansima, vitaminu C i beta-karotenu. Ovo voće ne štiti samo kožu, već i poboljšava njen izgled, dajući joj zdraviji i blistaviji izgled.

Uticaj na zdravlje očiju

“Breskve su bogate vitaminom A i beta-karotenom koji pozitivno utiču na zdravlje očiju”, tvrdi dijetetičarka. Redovna konzumacija ovog vrlo popularnog voća pomaže u održavanju dobrog vida i značajno smanjuje rizik od katarakte ili sive mrene, prenosi Health Shots.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 19:15h

Sport, top2

24.05.2024. u 19:07h

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 17:17h

Skip to content