Bregoviću zabranjen ulazak u Moldaviju zbog proruskih stavova

Radio Titograd

21.08.2023, 20:09h

< 1 min

Goran Bregović se od prošle godine nalazi na državnom spisku osoba kojima je zabranjen ulazak u Moldaviju zbog proruskih stavova.

Prije osam godina, Bregović je održao koncert na Krimu, nedugo nakon što je Rusija anektirala to ukrajinsko poluostrvo.

Organizatori Guitar Music Festivala koji se održava u Moldaviji, državi koja graniči s Ukrajinom i od početka rata je pooštrila kontrole, objavili su da muzičaru Goranu Bregoviću tokom vikenda nije dopušten ulazak u tu zemlju, premda je već bio sletio u Kišnjev.

Prema izvoru bliskom vladi, kojeg je u ponedjeljak kontaktirao AFP-ov novinar, 73-godišnji muzičar je „na državnom spisku [zabrane ulaska] još od 2022. zbog proruskih stavova“.

Prije osam godina, Bregović je održao koncert na Krimu, nedugo nakon što je Rusija anektirala to ukrajinsko poluostrvo. Ukrajina je njegovu tadašnju odluku kritikovala te ju je shvatila kao znak podrške Moskvi.

Od početka sukoba u Ukrajini Goran Bregović rijetko komentarisao ratno stanje. U maju je za italijanski Corriere della Sera rekao da „žali sve mrtve, vojnike i civile, Ukrajince i Ruse“.

Organizatori festivala su na internet stranicama objavili Bregovićevu reakciju na potez Moldavije.

On je kazao da je „jako razočaran“ te se izvinio publici i izrazio žaljenje jer nije dobio „nikakvo službeno objašnjenje“ za takvu odluku.

„Gostujem sa svojim muzičarima svugdje u Evropi i dosad nikad nisam naišao na teškoće“, dodao je.

Granična policija je potvrdila da su organizatori bili unaprijed obaviješteni o ovoj zabrani koja je na snazi još od 2022. godine, a donesena je u kontekstu sigurnosnih mjera o kojima je odlučeno u saradnji s obavještajnim službama i međunarodnim partnerima, prenijela je Hina.

Izvor: Al Jazeera Balkans

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:43h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:02h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 07:50h

Skip to content