Brđanin: Jasno je i nedvosmisleno da je došlo do povrede prava

Radio Titograd

15.11.2022, 12:16h

3 min

Foto:PA

Pred skupštinskim Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu počelo je kontrolno saslušanje povodom, kako stoji u zvaničnom nazivu, “nehumanog i šikanoznog zadržavanja” bivšeg mitropolita SPC Amfilohija u podgoričkom Centru bezbjednosti u junu 2020. godine.

Saslušanju prisustvuju direktor uprave policije Zoran Brđanin, načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Goran Jokić, v.d. vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović, tužilac Nikola Boričić, te predstavnik SPC Mirčeta Šljivančanin i njihov advokat Dragan Šoć. Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjekovićsu na službenom putu, pa se nijesu mogli odazvati pozivu.

Predsjedavajući Odbora Momo Koprivica (Demokrate) kazao je kako je kontrolno saslušanje motivisano težnjom da se saznaju sve okolnosti povodom tog slučaja, nakon čega je Šljivančanin iz SPC kazao kako je Amfilohije u junu 2020. “nehumano zadržan” u CB-u nakon litije u Podgorici.

“To je sve bilo nakon usvajanja diskriminatornog zakona iz 2019. godine, koji je izazvao protivljenje vjernika SPC i mnogih drugih građana”, istakao je on, dodajući kako je i prilikom drugih informativnih razgovora bilo nehumanog postupanja.

Šljivančanin je rekao kako žele da se utvrde činjenice i odgovornost u vezi sa slučajem Amfilohijevog zadržavanja u CB Podgorica. Dodao je kako je “Amfilohije nesporna ličnost u istoriji Crne Gore, koja se svrstava u najveće ličnosti, ne samo Crne Gore, nego i šire”.

Šoć: Neprimjereno siledžijstvo

Šoć je rekao da je, kao Amfilohijev punomoćnik, tog dana bio u CB Podgorica.

“Nakon toga sam se obratio kancelariji Ombudsmana, a u odgovoru sam dobio jednu iscrpnu analizu činjenica kojoj nemam šta da dodam, osim da zahvalim na vrlo profesionalno odrađenom poslu. Tu ćete vidjeti jasne zaključke da je ponašanje prema Amfilohiju bilo uz prekomjerna sredstva, na krajnje ponižavajuć način”, rekao je on.

Šoć je dodao da, imajući u vidu šta se Amfilohiju stavljalo na teret, “nije bilo potrebe da davanje iskaza traje duže od sat”, a ne pet sati i 10 minuta.

“Moj zaključak je da je to bilo demonstriranje moći, a ja bih rekao neprimjerenog siledžijstva od strane političkog i policijskog vrha koji je tada bio prisutan”, naglasio je.

Boričić: Sve sam tada pojasnio, ali je Šoć kazao da ne govorim istinu

Postupajući tužilac Nikola Boričić kazao je kako je on dao nalog da Amfilohije bude pušten u 13:52 časa, te da je i tada u reagovanju napisao kako je adresa za sva pitanja o zadržavanju nakon tog perioda Uprava policije, odnosno CB Podgorica.

“Nakon toga me niko nije demantovao. Onda je Šoć kazao da ne govorim istinu, nakon čega su podnijete pritužbe Tužilačkom savjetu i Ombudsmanu. I jedna i druga pritužba protiv mene su odbijene”, istakao je Boričić, dodajući kako je i iz policije kasnije potvrđeno da je on naložio da Amfilohije bude pušten u pomenuto vrijeme.

Kazao je kako je očekivao izvinjenje, ali da je ono izostalo, te se upitao zašto niko nije podnio prijavu protiv inspektora koji je, kako je istakao, govorio kako Amfilohija zadržavaju na Boričićev zahtjev.

“Očito je bila namjera da se ja diskreditujem u tom slučaju”, ocijenio je Boričić.

Dobardžić: Zaključili smo da je bilo ponižavajuće postupanje

Zamjenica Ombudsmana Nerma Dobardžić poručila je da su kroz ispitni postupak utvrdili povredu Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

“Ispitali smo da li u radnjama tužioca Nikole Boričića i službenika CB Podgorica pri prikupljanju obavještenja povrijeđeno pravo na poštovanje ličnosti i dostojanstvo i da li je povrijeđeno pravo koje se odnosi na lišavanje slobode… Zaključili smo da je podnosilac pritužbe saslušan u svojstvu građanina povodom okolnosti događaja od 21. juna 2020. godine, kada je održano javno okupljanje u Podgorici. Prema zapisniku, prikupljanje obavještenja trajalo je od 12:05 do 17:10 časova… Zaključili smo da je nesporno da se tužilac Boričić u 13:52 izjasnio da se podnosilac pritužbe pusti na slobodu i da se protiv njega podnese krivična prijava u redovnom postupku”, istakla je ona.

Nakon toga su postavili određena pitanja UP, koja se, kako je istakla, nije izjasnila o Amfilohijevom zadržavanju nakon 13:52. Iz UP su, dodala je, naveli da je ponašanje njihovih službenika bilo u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, te da je prikupljanje obavještenja od Amfilohija završeno u zakonskom roku od šest sati.

“Prema mišljenju institucije Ombudsmana, to ne predstavlja relevantno, niti dovoljno oprvdanje za osporeno postupanje. UP nije iznijela nijedan razlog za zadržavanje podnosioca pritužbe do 17:10, niti je odgovorila da li je ono bilo neophodno da se dobije potrebno obavještenje. Tako da smo zaključili da je to bilo ponižavajuće postupanje, nespojivo sa članom 3 Konvencije, zbog čega je podnosilac pritužbe bez osnova zadržan nakon 13:52”, zaključila je.

Brđanin: Jasno je i nedvosmisleno da je došlo do povrede prava

Zoran Brđanin istakao je kako se iz svega što je rečeno zaključuje “jasno i nedvosmisleno da je došlo do povrede prava”.

“Ono što zaključujem jeste da imamo dvije adrese i o tome možemo polemisati. Iako je na prvi pogled jedna od tih adresa policija, u konkretnom slučaju je direktor UP. Kad sve posložimo, to je na prvom mjestu tužilaštvo, a na drugom Ombudsman”, smatra on.

Kazao je kako nije vidio mišljenje Ombudsmana, iako je ono sigurno dostavljeno.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

28.11.2022. u 22:43h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2022. u 20:41h

Skip to content