Božović: Iz Ministarstva se trude da nas na silu uguraju u učionice i pokažu da je u obrazovanju sve u najboljem redu

Radio Titograd

19.02.2024, 18:46h

< 1 min

Nažalost, umjesto da ozbiljno pregovaramo, iz Ministarstva nauke, prosvjete i inovacija (MPNI) se trude da nas na silu uguraju u učionice i pokažu da je u obrazovanju sve u najboljem redu, poručio je predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović.

On se oglasio nakon saopštenja dostavljenog iz MPNI, u kojem tvrde da danas se nastava “realizovala u 104 osnovne i 44 srednje škole”.

“I pored neviđenih pritisaka i zastrašivanja prema prosvjetnim radnicima koji su u štrajku, obavještavamo javnost da je tokom današnjeg dana nastava bila obustavljena u 138 ustanova”, naveo je u saopštenju za medije Božović.

U nekim ustanovama je, prema njegovim riječima, nastava izvođena djelimično, sa malim brojem zaposlenih koji nijesu u štrajku.

“Napominjemo da su direktori škola, po instrukcijama iz MPNI, sinoć kasno ili jutros rano, održali sjednice Nastavničkih vijeća sa jedinim ciljem- da nas direktori prebroje i ukažu da možemo dobiti otkaze. Da nas zastraše”, dodao je Božović.

U pojedinim školama, kako ističe, poput JU OŠ”Meksiko” iz Bara i još nekim, broj zaposlenih u štrajku je “sa 44 pao na četiri”, što, kaže, “govori o zastrašivanju”.

“U nekim školama su direktori i pomoćnici držali nastavu, bili štrajkbreheri, kako bi poslali izvještaj da se u njihovim ustanovama nastava odvija po ustaljenom rasporedu. Takođe, prijete nam Uredbom iz 2006. godine, kojom je štrajk u obrazovanju potpuno zabranjen. Na sreću zaposlenih, taj broj direktora, koji se trude da uguše štrajk i pravo prosvjetnih radnika na pravdu i dostojanstvo, je vrlo mali. Na žalost, umjesto da ozbiljno pregovaramo, iz MPNI se trude da nas na silu uguraju u učionice i pokažu da je u obrazovanju sve u najboljem redu”, istakao je Božović.

Uputio je poruku kolegama iz struke.

“Koleginice i kolege, samo složno i jedinstveno možemo odbraniti naše pravo na dostojanstven život i dostojanstveni poziv”, zaključio je Božović.

Izvor: CdM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 19:40h

12.04.2024. u 06:11h

12.04.2024. u 06:11h

Skip to content