Bošnjačko vijeće sjutra dodjeljuje nagrade i priznanja neimarima bošnjačkog kulturnog identiteta

Radio Titograd

30.05.2024, 12:14h

< 1 min

Foto:BV

 

U okviru tradicionalne manifestacije „Dani kulture Bošnjaka u Crnoj Gori“ u Podgorici će se sjutra (petak, hotel Bristol, 19 časova) održati Svečana sjednica Bošnjačkog vijeća na kojoj će biti dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima.

Prisustvo je najavio značajan broj ličnosti iz javnog, društvenog i kulturnog života, kao i predstavnici institucija i civilnog sektora, a tokom programa biće upriličena dodjela nagrada i priznanja neimarima bošnjačkog kulturnog identiteta – poručuju iz Kabineta Predsjednika Bošnjačkog vijeća.

Tradicionalne nagrade koje će biti uručene su : povelja „Rifat Burdžović- Tršo“ koja se dodjeljuje za oblast zaštite ljudskih i manjinskih prava i doprinos ideji multietničkog i multikulturnog društva, zatim nagrada „Husein Bašić“ za književni rad, te povelja „Husein- paša Boljanić za doprinos zaštiti i popularizaciji kulturno- historijskog graditeljskog nasljeđa orijentalno-islamske tradicije.

“Manifestacija ‘Dani kulture Bošnjaka u Crnoj Gori’ ove godine imala je niz programa, gdje je kroz književno, likovno i muzičko stvaralaštvo, kao i kroz tribine, predavanja i dijalog o aktuelnim društvenim pitanjima, prezentirana bošnjačka kulturna baština i brojni stvaraoci i kulturni djelatnici. Ustanovljena je u spomen na značajne intelektualne i društvene rasprave, koje su završene Deklaracijom o reafirmaciji narodnog i tradicionalnog imena Bošnjak, koja je donijeta 22. marta 2003. godine”, navodi se u saopštenju.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

Skip to content