Borovinić Bojović: Godinu dana od pobjede u Podgorici, pokazali smo ambiciju i privrženost evropskim integracijama

Radio Titograd

23.10.2023, 14:46h

2 min

Danas se navršava tačno godinu dana od kada smo zajedno ostvarili veliku izbornu pobjedu u Podgorici i donijeli demokratiju Glavnom gradu. Zbog opstrukcija sa kojima smo se suočili, Podgorica je na uspostavljanje nove vlasti čekala pola godine. U namjeri da uspostavimo ambijent mira, stabilnosti i prosperiteta, te oslobodimo Podgoricu od tenzija, pokazali smo strpljenje i toleranciju, odlučili se za institucionalnu strpljivost i, na kraju agonije, izborni rezultati su kapitalizovani, a Glavni grad danas ima novu vlast, saopštila je predsjednica Skupštine Glavnog grada, Jelena Borovinić Bojović.

Kako je  istakla, odmah po stupanju na dužnost otvorila je ideju da funkciju predsjednice Skupštine Glavnog grada “oživi” i “osvježi” brojnim inicijativama, poduhvatima i aktivnostima.

“Skupštinske odluke donijete na inicijativu ili posebno zalaganje predsjednice Skupštine imale su za rezultat ustupanje prostora na korišćenje Udruženju mladih sa hendikepom, ustupanje prostora za Dnevni centar za osobe sa demencijom, a osnovan je po prvi put i Ženski klub Skupštine Glavnog grada”, kazala je Borovinić Bojović.

Podsjeća da je, sa svojim timom, organizovala prijem i razgovor sa ambasadorima Grčke, Turske, Jermenije, Rumunije, Francuske, Ukrajine, Austrije, Kine, Hrvatske, a u ime Republike Srbije u posjetu je došla otpravnica poslova, dok je ispred Velike Britanije u zvaničnu posjetu došla sekretarka ambasade.

“Kao važan posebno ističem susret sa šeficom Delegacije Evropske unije. Tom prilikom smo pokazali ambiciju i privrženost Podgorice evropskim integracijama i dobili pozitivne reakcije i podršku za naše evropsko opredjeljenje”, kazala je Predsjednica Skupšštine Glavnog grada.

Takođe dodaje, sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem razgovarala je o uređenju prostora oko Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. A hronika aktivnosti bogatija je i za prijem i razgovor sa francuskim medicinskim ekspertom dr Usanom o projektu izgradnje gradske bolnice. To je projekat koji je od velikog značaja za naš grad i našu državu.

“U vidu ustupanja prostora za obilježavanje važnih događaja pružili smo podršku Savezu gluvih. Vrednujući kontinuitet rada upriličila sam prijem za zaposlene sa 40 i više godina radnog staža. Podsticanje sportskih talenata, između ostalog pokazano je, podrškom šampionki u tenisu do 12 godina, a u planu su i drugi vidovi podrške mladima i najmlađima”, navela je Borovinić Bojović.

Kako dalje navodi, tokom prijema delegacije žena iz Privredne komore Srbije postigli smo saglasnost oko jačanja ekonomske saradnje i snaženja privrednih inicijativa. U istom periodu ove godine posjetila sam nekoliko osnovnih škola, kao i muzej na Medunu.

“Od aktivnosti van zemlje, izdvojila bih zvaničnu posjetu Beogradu tokom koje sam imala susrete sa predsjednikom Skupštine grada Beograda, potpredsjednikom Vlade Srbije, kao i nekoliko ministara, u cilju unapređenja regionalne saradnje na svim nivoima, a posebno u sektoru ekonomije i kulture. Prilikom zvaničnog boravka u Istanbulu učeštvovala sam na forumu MARUF23 na temu klimatskih akcija i tranzicije energije”, rekla je Borovinić Bojović.

Preama njenim riječima, otvaranjem biznis foruma Crna Gora – Rumunija, Senior festa posvećenog najstarijim sugrađanima i sugrađankama, kao i Festivala Omladinske kulture Nemanjin grad, zatim takmičenje u gimnastici i robotici i EYCA konferencije (Evropska omladinska kartica), iskazala sam otvorenost i spremnost Skupštine Glavnog grada da podstiče i podržava razne inicijative, projekte i aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje, podizanje i oplemenjivanje standarda života.

Sajt Skupštine Glavnog grada je modernizovan i omogućena je komunikacija građana i građanki sa administratorom u realnom vremenu.

“U kratkom roku postigli smo mnogo. Ideja vodilja koju sam kandidovala u svom mandatu je – humanizacija i oplemenjivanje politike. Na taj način politiku otvaramo i razvijamo u smjeru direktne podrške i pomoći građanima i građankama. Upućeni na pronalaženje rešenja, vođenje dijaloga i stvaranje konstruktivnog demokratskog ambijenta, nastavljamo dalje. Za našu Podgoricu. Za sve građane i građanke, jer budućnost pripada svima”, zaključuje Borovinić Bojović.

Izvor.CdM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

19:55h

Titogradske vijesti, top2

03.12.2023. u 18:31h

Titogradske vijesti, top1

03.12.2023. u 18:02h

Skip to content