Borelj: Nismo tamo gdje bi trebalo da budemo sa Zapadnim Balkanom

Radio Titograd

23.06.2022, 12:02h

< 1 min

Foto:EPA

„Nismo tamo gdje bi trebalo da budemo sa Zapadnim Balkanom. Danas bi trebalo da započnemo pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i ne mogu da sakrijem svoje razočarenje“, rekao je Borelj po dolasku na sastanak lidera EU i zemalja Zapadnog Balkana u Briselu.

Borelj je rekao da „ima još nade“ i da ne zna šta parlament Bugarske može da uradi u narednim satima, ali da „stvari ne idu dobro“.

„Ovo još jednom pokazuje da je jednoglasnost u odlučivanju veliki problem. Moramo da razmislimo kako donosimo odluke u EU jer ne može jedna zemlja mjesecima da blokira cio proces“, kazao je šef evropske diplomatije.

Borelj je rekao da je dobra vijest što je u dijalogu Kosova i Srbije postignut dogovor o implementaciji energetskih sporazuma.

“To je važan korak napred”, kazao je Borelj i dodao da će do kraja mjeseca možda biti održan sastanak na visokom nivou.

Borelj je istakao da je potrebno više raditi na boljoj i bržoj integraciji naroda Zapadnog Balkana i da treba pozvati zemlje regiona da učestvuju u raspravama u EU.

“Moramo da nastavimo da radimo i da održimo plamen evropske perspektive. Ali danas nije dobar dan”, izjavio je Borelj novinarima prije početka sastank

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Skip to content