Bogojević: Došlo je vrijeme za kaznu, taman da Rambo smanji mišiće

Radio Titograd

15.03.2023, 12:36h

2 min

Foto: UGC

Rambo Amadeus je proizvod crnogorskog patrijarhata, ocijenila je u razgovoru za hrvatski Index, Maja Bogojević, crnogorska filmska kritičarka i teoretičarka filma nakon što je muzičar progovorio o optužbama producentkinje Lejle Kašić za seksualno uznemiravanje i, između ostalog, rekao da ju je “slučajno pljesnuo ili štipnuo po dupetu”, te da se “nije bunila”. 

Bogojević navodi da nije iznenađena reakcijom Ramba Amadeusa.

„On je inteligentan roker koji nas je sve omađijao svojim superkul rep-inteligentnim revolucionarnim muzičkim idejama – antikapitalizam, prosocijalizam, satira, parodija klerikalizma, Smrt popa Mila Jovovića itd. I loved it, plesala sam na to kao luda tinejdžerica”, govori Bogojević.

“Ali avangardni Rambo je, koliko god inteligentan u svom otporu komercijalizmu i kapitalističkom diskursu, ipak proizvod crnogorskog patrijarhata, koji u kombinaciji sa srpsko-ruskim patrijarhatom beogradske politike Aleksandra Vučića eskalira do ovog slučaja jasnog napada na ženu. To jest, vraća se u ekstremni patrijarhat, koji diktiraju regionalne političke strukture s podizanjem tenzija, usponom nacionalizma i klerikalizma i što onda dobijete? Dobijete ‘super kul’ patrijarhalnog repera, zalutalog u magli militantnog backlasha protiv ono malo osvojenih ženskih prava u regiji”, smatra ona.

Rambo je, podsjećamo, u svom odgovoru emisiju optužio za “lažno moralisanje”.

Bogojević kaže da je djelimično saglasna s njim po tom pitanju, ali naglašava i da je on sam pristao biti u takvom programu.

“Iako se slažem s njim da program Dnevnica pokreće dosta etičkih pitanja (ok je raditi za dobro drugih, ali po koju cijenu medijskog objelodanjivanja, posebno za maloljetne ranjive subjekte), on se našao u centru zbivanja jer je kao javna ličnost prihvatio da učestvuje i u programu koji zatim kritikuje. To da nije znao o čemu se radi i da je ‘samo ovlaš pogledao emisije’ prije pristanka na učešće u emisiji, bajka je za malu djecu. On kao javna ličnost i kao donedavni UNICEF-ov ambasador mora biti informiran gdje nastupa i gdje ne nastupa”, smatra Maja.

Najgorim u njegovom odgovoru ističe činjenicu da se on izvinjava javnosti, ali ne i žrtvi konkretno.

“Najgore od svega u njegovom jadnom medijskom nastupu, nakon pauze, je to što on priznaje da je koleginicu ‘pipkao neprimjereno’, ali nju okrivljuje za to, jer, pobogu, ona je ‘kriva za to, ona je manipulativna, histerična, ima dijagnozu’ koju on postavlja. Reciklira sve moguće patrijarhalne i mizogine mitove, pritom se na neki način izvinjavajući javnosti, ali ne i žrtvi njegovog nasilja, koliko god ono bilo ‘prijateljsko štipkanje’ (spontano i ‘dobronamjerno’) ili proizvod njegovih macho-patrijarhalnih tendencija, gdje možemo zaključiti da i on ima ‘dijagnozu’ (i sam to ne poriče u poluapologetičnom tonu). Ali ja niti sam psihijatrica za postavljanje dijagnoze niti sam pravnica, ali njušim da je pravno zagovnao duboko”, smatra Bogojević.

“To što se on kao zvinjava javnosti, ali ne i žrtvi koju je napao, jer ‘ona je kriva za sve’ ostaviću pravosudnim, medicinskim organima Crne Gore (iako sad krnjim i rasturenim). ‘Manipulativna, histerična, bolesna, a seksi’ – eto vjekovne mizogine dijagnoze vještica”, dodaje.

Možda bismo mu, dodaje oprostili njegove glupave kvalifikacije, ali to što se neće javno izviniti žrtvi njegovog nasilja i gluposti – nećemo nikad.

„Došlo je vrijeme za ‘j'accuse’ i za kaznu – kako treba. Taman da Rambo malo smanji mišiće, a da Amadeus otpočne novu glazbenu etapu pod pritiskom i u histeričnom smijehu – dok ne izađe ‘pravi’ Pušić”, zaključuje za Index.hr.

Podsjećamo, Kašić je na svom Instagramu optužila Ramba Amadeusa za seksualno zlostavljanje, a nemili događaj se zbio u Herceg Novom, gdje je ekipa RTV Crne Gore s njim snimala epizodu emisije Dnevnica.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

29.05.2023. u 14:49h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2023. u 14:45h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2023. u 12:38h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2023. u 12:33h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2023. u 12:29h

Sport, top2

29.05.2023. u 12:26h

23.05.2023. u 13:55h

23.05.2023. u 13:55h

Skip to content