Blaži pad ekonomije eurozone u decembru

Radio Titograd

05.01.2023, 05:18h

< 1 min

Foto:SHUTTERSTOCK

Pad aktivnosti u ekonomiji eurozone usporio je u decembru zahvaljujući ublažavanju inflacije, koja je ugrozila kupovnu moć i smanjila potražnju potpomognuta povišenim kamatnim stopama, pokazalo je istraživanje S&P Globala, prenosi Mina biznis.

Indeks menadžera nabavke u privatnom sektoru eurozone porastao je u decembru 1,5 poena u odnosu na novembar i iznosio je 49,3 poena.

Vrijednosti niže od 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti, prenosi Hina.

– Situacija u ekonomiji eurozone ponovo se pogoršala u decembru, ali je intenzitet pada ublažen drugi mjesec zaredom, što ukazuje da bi pad privredne aktivnosti mogao biti blaži nego što se očekivalo, naveo je u saopštenju ekonomista S&P Globala, Chris Williamson.

Industrija je ponovo zabilježila jači pad od uslužnog sektora, a menadžeri su među kočnicama izdvojili prigušenu potražnju.

– Neki su upozorili i na negativan uticaj viših kamatnih stopa, naveli su iz S&P Globala, uz napomenu da je na aktivnosti uticala i smanjena kupovna moć klijenata u uslovima visoke inflacije.

Potražnja je u decembru ponovo oslabila, šesti mjesec zaredom, posebno u inostranstvu, pa su kompanije ponovo ubrzano odrađivale stare narudžbe, posebno u industriji.

– Pad privredne aktivnosti zaustavio je popuštanje cjenovnih pritisaka, rekao je Williamson, dodajući da je izraženo usporavanje rasta industrijskih cijena dobar znak za ostale sektore, iako to treba pripisati “relativno blagim” promjenama na evropskim energetskim tržištima na kraju prošle godine.

U uslužnom sektoru inflacija je i dalje povišena, što odražava nagli rast troškova rada zbog problema u pronalaženju radnika.

– Uprkos blažem padu aktivnosti na kraju godine, istraživanje zapravo ne pruža mnogo dokaza da bi privreda uskoro mogla rasti stabilnim i primjetnim tempom, upozorio je Williamson.

Potražnja je, kako je naveo, i dalje krhka, jer klijenti štede, a poslovno povjerenje i dalje guše strah od recesije, neizvjesnost oko troškova energije, tvrdokorno visoka inflacija i pooštravanje uslova finansiranja.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 23:01h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 22:57h

Sport, top2

25.03.2023. u 22:53h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 22:06h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 21:48h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 21:41h

Skip to content