Blaga iz Drugog svjetskog rata koja do danas nisu pronađena

Radio Titograd

12.06.2018, 00:00h

2 min

 

Foto: Arhivska fotografija
Neka blaga su zakopana i kasnije pronađena, ali “Dark5” predstavlja pet najmisterioznijih nacističkih blaga ostala iza Drugog svjetskog rata.
 
Nacistički voz sa zlatom
 
Kada su prije nekoliko godina u Poljskoj istraživači Pjotr Koper i Andreas Rihter tvrdili da su pronašli voz pun nacističkog zlata, niko im nije vjerovao. Međutim, pokrenuto je opsežno istraživanje i čini se da bismo uskoro mogli da saznamo da li su njihove tvrdnje zaista bile tačne. Dvojac koji je ušao u trag navodnom vozu je zajedno s timom od 35 istraživača-volontera u utorak započeo s iskopavanjem na mjestu za koje tvrde da pokazuje anomalije u tlu koje upućuju na postojanje zakopanog vozila.
 
S druge strane, alternativna studija koju su napravili na Univerzitetu nauke i tehnologije u Krakovu, utvrdila je da ne postoje dokazi koji bi upućivali na istinitost nalaza Kopera i Rihtera, ali da bi se na tom mjestu mogao nalaziti tunel. Zanimljivo je napomenuti i da su poljski službenici odbili da učestvuju u ovom poduhvatu i da je čitavo istraživanje finansirano iz privatnih izvora.
 
Іilibarska soba
 
Іilibarska soba svjetski je poznata komora ukrašena panelima od ćilibara sa zlatnim listovima i mnoštvom ogledala. Nekada se nalazila u Katarininoj palati u Carskom selu nedaleko od Sankt Peterburga, a izgrađena je u Prusiji u 18. vijeku. Prije nego što je nestala u vihoru Drugog svjetskog rata, smatrali su je osmim svjetskim čudom.
 
Jamašitino zlato
 
To je naziv koji nosi navodni ratni plijen iz jugoistočne Azije, a koji su pokupili japanski osvajači pod zapovjedništvom Tomojukija Jamašite. Kasnije su ga sakrili u pećinama, tunelima i podzemnim kompleksima Filipina.
 
Lovci na blago širom svijeta odlaze na pacifička ostrva kako bi okušali svoju sreću u pronalaženju blaga, ali još uvijek niko nije pronašao to legendarno zlato.
 
Alpska tvrđava
 
Pravi lanac tvrđava planirao je šef SS-a Hajnrih Himler krajem 1943. godine. Već tada je pravio planove za mogući vojni poraz nacističkog režima i htio je da se čitavo vođstvo povuče u planine južne Bavarske kako bi odatle mogli da nastave da pružaju oružani otpor.
 
Adolf Hitler nije u potpunosti podržavao takve planove svojih najbližih saradnika, ali i danas postoje glasine da su nacisti sakrili ogromno blago po Bavarskoj.
 
Ava Maru
 
To je ogromni japanski kruzer završen 1943. godine u Nagasakiju. Bio je dizajniran za prevoz putnika, ali na početku rata su ga prisilno mobilizovali u japansku mornaricu.
 
Stotine japanskih mornara i vojnika krenulo je iz Singapura prema japanskoj teritoriji pred sam kraj Drugog svjetskog rata. Lokalne glasine kažu da su prevozili i pet milijardi dolara vrijedne plemenite metale i drago kamenje. Kasno uveče 1. aprila 1945. godine američka podmornica “Queenfish” ispalila je torpeda i potopila taj brod u Tajvanskom tjesnacu.
 
Ustaško blago
 
Emerson Bigelou, agent američkog ministarstva finansija, 1947. godine napisao je izvještaj u kojem piše da je katolička crkva pomogla ustaškom režimu da prokrijumčari oko 200 miliona švajcarskih franaka u zlatu preko vatikanske banke. Isti agent kaže da su ustaše ukupno izvukle oko 350 miliona franaka iz Hrvatske pred sam kraj Drugog svjetskog rata.
 
Pretpostavlja se da su kasnije taj novac proslijedili u Španiju i Južnu Ameriku kako bi pobjegle ustaše i nacisti mogli da nastave sa svojim radom daleko od Evrope.
 

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

21.03.2023. u 14:50h

Titogradske vijesti, top2

21.03.2023. u 14:01h

Titogradske vijesti, top2

21.03.2023. u 13:07h

Skip to content