Bivši Trampov saradnik optužen za pranje novca i zavjeru

Radio Titograd

09.09.2022, 08:43h

< 1 min

Foto: Beta/AP

Stiv Benon, nekadašnji bliski saradnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa optužen je za pranje novca i zavjeru u vezi sa Trampovim nastojanjem da izgradi zid duž granice između Sjedinjenih Američkih Država i Meksika, javio je Glas Amerike (VOA).

“Stiven Benon osmislio je način za sticanje miliona dolara u okviru prevare hiljada donatora širom zemlje. Zločin je ostvariti dobit laganjem donatora”, naveo je u saopštenju okružni tužilac Menhetna Alvin Breg.

Kancelarija njujorške državne tužiteljke Leticije Džejms sarađivala je sa Bregovom kancelarijom u istrazi. Oboje su demokrate po opredjeljenju.

Benon je optužen po ukupno šest tačaka za pranje novca, zavjeru i organizovanje prevare.

Između ostalog, optužen je za prevaru donatora tako što je, kako je navedeno u optužnici, u privatnom svojstvu prikupio 25 miliona dolara u kampanji pod nazivom “Gradimo zid” kako bi doprinio ispunjenju jednog od Trampovih obećanja.

Benon je, navode tužioci, prikrio način na koji su izvršnom direktoru u tom procesu isplaćivane stotine hiljada dolara doniranog novca – uprkos obećanjima da neće primati platu.

Sam Benon se preko advokata izjasnio da nije kriv.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

07.12.2022. u 18:10h

Titogradske vijesti, top2

07.12.2022. u 18:09h

Sport, top2

07.12.2022. u 17:55h

Skip to content