Bijeli luk i med u službi zdravlja

Radio Titograd

25.02.2024, 05:39h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Bijeli luk i med se smatraju prirodnim antibioticima. Ove dvije namirnice u kombinaciji čine odličan prirodni lijek u borbi protiv stanja poput prehlade, gripa i drugih bolesti.

Jedinjenja sumpora u bijelom luku i hranljive materije u medu djeluju antikoagulantno i tonizirajući vene, sprečavajući trombozu i proširene vene.

Alicin u bijelom luku detoksikuje krv, uklanja višak holesterola i reguliše trigliceride.

Najbolja stvar je što ovu mešavinu možete spakovati i čuvati duže vrijeme tako da vam uvijek bude pri ruci.

Preporučuje se da ovo isprobate sedam dana zaredom da biste doživjeli nevjerovatne rezultate.

Organski ili sirovi med je prepun antioksidansa, enzima i minerala, uključujući gvožđe, cink, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i selen. Takođe je pun vitamina B6, tiamina, riboflavina i niacina.

Organski med je takođe odličan za varenje. Vitamini i minerali prisutni u medu pomažu u snižavanju nivoa holesterola i odličan su izvor energije za tijelo i um.

Bijeli luk je malo kalorija, ali je veoma bogat hranljivim materijama. Sadrži mangan, vitamin B6, selen i vlakna. To je prirodni pojačivač imunog sistema koji pomaže u borbi protiv infekcija.

Da biste izvukli najveću korist od bijelog luka, uvijek ga treba koristiti sirovog, pošto se kuvanjem smanjuju njegova hranljiva svojstva.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.04.2024. u 19:42h

Titogradske vijesti, top1

20.04.2024. u 15:19h

Skip to content