Bijela kuća traži od vladinih agencija da zabrane TikTok na zvaničnim uređajima

Radio Titograd

01.03.2023, 05:51h

2 min

Foto:EPA

Američke savezne agencije imaju 30 dana da uklone TikTok, popularnu aplikaciju u kineskom vlasništvu, sa svojih uređaja, naložila je Kancelarija za upravljanje i budžet Bijele kuće (OMB).

Aplikacija za dijeljenje video-sadržaja u vlasništvu kineske kompanije Bite Dance našla se na udaru američkih zakonodavaca koji aplikaciju smatraju prijetnjom nacionalnoj bezbjednosti, a njeno korišćenje je već zabranjeno krajem decembra na svim zvaničnim uređajima pod jurisdikcijom SAD.

Direktorka kancelarije Šalanda Jang zatražila je od saveznih agencija da „uklone i zabrane instalaciju aplikacije“ na uređajima i sistemima koje posjeduju ili kontrolišu, i da „odbiju internet saobraćaj“ sa svojih uređaja na aplikaciju.

Ova zabrana dolazi četiri dana nakon što je Evropska komisija naredila svojim zvaničnicima da uklone TikTok sa službenih i privatnih mobilnih telefona, navodeći kao razlog „zaštitu“, odnosno zaštitu podataka te institucije.

„U cilju zaštite podataka Komisije i povećanja njene sajber-bezbjednosti, upravni odbor Evropske komisije odlučio je da suspenduje aplikaciju TikTok na korporativnim uređajima i privatnim uređajima registrovanim na mobilnu uslugu Komisije“, saopštila je tada Komisija.

Kanadska vlada je danas objavila zabranu korišćenja TikToka na mobilnim uređajima svojih zaposlenih, navodeći „neprihvatljiv nivo rizika“ po privatnost i bezbjednost. Indija je još 2020. zabranila korišćenje kineskih aplikacija.

Sa više od milijardu korisnika širom svijeta, uključujući preko 100 miliona Amerikanaca, TikTok je šesta najpopularnija društvena mreža prema istraživanju Ve Are Social.

TikTok je u novembru priznao da su neki zaposleni u Kini mogli da pristupe podacima evropskih korisnika i da su neki zaposleni na ovaj način pratili novinare, ali kompanija čvrsto tvrdi da kineska vlada nema ni pristup ni kontrolu nad tim podacima.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp pokušao je da blokira nove korisnike da preuzmu TikTok 2020. godine, ali je nova administracija predsjednika Džoa Bajdena odustala od te ideje u junu 2021. Bite Dance ističe da je zabrana TikToka podstaknuta lažnim informacijama da se aplikacija koristi za špijuniranje Amerikanaca.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 19:19h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 16:08h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 15:36h

Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 15:21h

Skip to content