Bijela kuća traži od Izraela da zaštiti civile i humanitarce; Netanjahu: Ko nas povrijedi, mi ćemo ga povrijediti

Radio Titograd

05.04.2024, 07:11h

< 1 min

Foto::Guliver

 

Predsjednik SAD Džozef Bajden poručio je Benjaminu Netanjahuu tokom telefonskog poziva da je neophodan hitan prekid vatre u Gazi. Izraelski premijer je rekao da Iran godinama djeluje protiv Izraela, te da stoga Izrael djeluje protiv Irana. Nema napretka u pregovorima o prekidu rata u Gazi iako Hamas pokazuje fleksibilnost, izjavio je zvaničnik Hamasa Osama Hamdan.

Poginulo najmanje četvoro civila

Najmanje četvoro civila je poginulo, a više osoba je ranjeno, u izraelskim napadima širom Pojasa Gaze, prenijela je palestinska novinska agencija Vafa. Sa druge strane, Izrael tvrdi da je odbio nekoliko raketnih napada.

Humanitarne organizacije koje su stacionirane u Gazi traže zaštitu od novih udara izraelskih odbrambenih snaga (IDF), dok je nekoliko dobrotvornih grupa već napustilo palestinsku enklavu u strahu od budućih akcija IDF-a.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken zatražio je da Izrael preduzme mjere u zaštiti civila i obezbijedi one koji pružaju pomoć civilima.

Portparol IDF-a Daniel Hagari je saopštio da će uskoro iznijeti nove informacije vojne istrage u vezi sa sedmoro humanitarnih radnika ubijenih u napadu izraelske vojske.

Svjetska centralna kuhinja pozvala je na nezavisnu istragu o izraelskom napadu u kojem je poginulo sedmoro humanitaraca ove organizacije.

Netanjahu je izjavio da Iran godinama djeluje protiv Izraela, te da stoga Izrael djeluje protiv Irana: “Znaćemo kako da se odbranimo i ponašaćemo se po jednostavnom principu da ko nas povrijedi ili planira da nas povrijedi, mi ćemo ga povrijediti”.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

18:02h

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content