Bijela kuća: Dozvola nije za ATACMS ili udare dugog dometa; Turska: Ne želimo da NATO učestvuje u ovom ratu

Radio Titograd

01.06.2024, 07:37h

2 min

Foto:Guliver

 

Direktor za evropske poslove u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Majkl Karpenter objasnio je da se odobrenje predsjednika Bajdena da Kijev koristi američko oružje za napad na Rusiju ne odnosi na ATACMS ili udare dugog dometa. Turska podržava nastavak pomoći Ukrajini, ali ne želi da NATO učestvuje u tom ratu.

Ruska vojska napala energetske objekte u pet ukrajinskih regiona

Ruska vojska napala je rano jutros energetska postrojenja u pet regiona Ukrajine, saopštio je ukrajinski ministar energetike Ukrajine German Galuščenko.

Prema njegovim riječima, napadnuti su energetski objekti u Zaporoškoj, Dnjepropetrovskoj, Donjeckoj, Kirovogradskoj i Ivano-Frankovskoj oblasti, prenosi Unian.

Ukrajinski ministar je rekao da se posljedice napada utvrđuju i da se radi na njihovom otklanjanju.

Unain navodi da je napad izveden strateškim bombarderima Tu-95MS i raketama “kalibar”.

Stupila na snagu Bajdenova dozvola

Dozvola predsjednika Džozefa Bajdena Ukrajini da koristi američko oružje za ciljeve na teritoriji Rusije već je stupila na snagu, izjavio je Majkl Karpenter, direktor za evropske poslove u Savjetu za nacionalnu bezbjednost SAD.

Predstavnik Bijele kuće je pojasnio da se ovlašćenje odnosi na mogućnost “izvođenja prekograničnih protivudara” i ne odnosi se na ATACMS ili udare dugog dometa.

Međutim, potencijalni napadi nisu samo u odbrani Harkovske oblasti, već i, kako je rekao, i iz Sumske oblasti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je upotreba bilo kakvog zapadnog oružja za napad na rusku teritoriju samo pitanje vremena.

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev poručuje da će Ukrajina i njeni saveznici dobiti “razarajući odgovor”.

I Njemačka je dozvolila Kijevu upotrebu svog oružja za udar na položaje Oružanih snaga (OS) Ruske Federacije u oblasti Harkov.

Litvanija smatra da Ukrajini treba dati dozvolu da napadne ruske vojne ciljeve u Bjelorusiji, ako je potrebno da bi je zaštitila.

Iz Danske poručuju da borbeni avioni F-16, čiji je transfer ranije dogovoren, uskoro kreću za Ukrajinu.

Turska se protivi učešću NATO-a u ratu u Ukrajini, jer bi to moglo dovesti do regionalnog širenja sukoba i još većih kriza.

“Podržavamo nastavak pomoći Ukrajini i sposobnost Ukrajine da pruži odvraćanje, ali ne želimo da NATO učestvuje u ovom ratu“, poručio je šef diplomatije Hakan Fidan.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Video hit dana,

18:43h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 18:22h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 17:00h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:34h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:28h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 14:00h

Skip to content