Bez konsenzusa oko ukrajinskog korišćenja stranog oružja u Rusiji; Ukrenergo: Moguće restrikcije struje širom zemlje

Radio Titograd

02.06.2024, 08:11h

2 min

Foto:Guliver

 

Nema konsenzusa oko ukrajinske upotrebe stranog oružja na teritoriji Rusije. Italija i Belgija nisu dozvolile da ukrajinske snage koriste njihovo oružje za gađanje meta u Rusiji. Zbog oštećenja elektroenergetske infrastrukture na snazi su ograničenja potrošnje struje, zbog kojih su tokom noći i večeri moguće restrikcije, saopštio je Ukrenergo.

Zelenski: 106 država i organizacija na samitu u Švajcarskoj

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski rekao je da se 106 država i organizacija do sada složilo da učestvuje na samitu u Švajcarskoj sredinom ovog mjeseca sa ciljem da se donese mir u njegovoj ratom razorenoj zemlji.

Zelenski je govorio posljednjeg dana dijaloga Šangri-La u Singapuru, bezbjednosne konferencije na kojoj učestvuju šefovi država, visoki ministri i zvaničnici iz 55 zemalja.

Kijev: Uništena 24 drona tokom noći

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su njeni PVO sistemi tokom noći uništili 24 od 25 bespilotnih letjelica koje je lansirala Rusija.

“Rusija je, takođe, lansirala krstareću raketu ‘iskander-k’ ka oblasti Harkov i protivvazdušni vođeni projektil”, dodaje se u saopštenju.

Serija eksplozija u Belgorodu

U ruskom gradu Belgorodu jutros je odjeknula serija eksplozija, nakon što je proglašena vazdušna opasnost, javlja RIA Novosti.

U gradu se čulo više eksplozija različitog intenziteta i zatresla su se stakla na zgradama.

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da je nakon napada ukrajinskog drona izbio požar na krovu poslovne zgrade u jednom selu u toj oblasti.

Belgorodska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

Borbe se vode na istoku zemlje

Rat u Ukrajini ušao je u 830. dan. Borbe se vode na istoku zemlje, najviše u Harkovskoj i Hersonskoj oblasti gdje su česta i obostrana granatiranja.

U Harkovskoj oblasti je zabilježeno devet šumskih požara, a više od 3.700 hektara šuma je bilo zahvaćeno plamenom, navodi Državna služba za vanredne situacije Ukrajine.

Ukrajinski distributer električne energije “Ukrenergo” saopštio je da će danas na snazi biti ograničenja potrošnje struje, zbog kojih su tokom noći i večeri moguće restrikcije.

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

I dalje nema konsenzusa oko ukrajinske upotrebe stranog oružja za gađanje meta na teritoriji Rusije. Iako su SAD i Njemačka to odobrile, Italija se protivi.

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani upozorio je da odluka njemačkog kancelara Olafa Šolca da dozvoli Ukrajini da koristi njemačko oružje na ciljevima unutar Ruske Federacije može dovesti do Trećeg svjetskog rata.

Premijer Mađarske Viktor Orban je u obraćanju tokom “Marša za mir” koji je održan u Budimpešti poručio da Evropa mora da bude spriječena da uđe u rat.

Nakon što od Belgije dobije lovce F-16, Ukrajina neće moći da ih koristi protiv ciljeva na teritoriji Rusije, saopštio je premijer Aleksander de Kro.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 17:21h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 13:07h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 12:52h

Skip to content