Bez izjašnjavanja o Zakonu o oduzimanju imovine, Radna grupa nastavlja rad

Radio Titograd

28.02.2023, 16:01h

4 min

Skupština raspravlja o Vladinom Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću. Poslanici saglasni da treba donijeti zakonsko rješenje koje će bolje nego do sada regulisati tu oblast, ali poručuju da predložene izmjene treba doraditi kako bi zakon bio primjenjiv u praksi. Ministar pravde, Marko Kovač, kaze da je dogovoreno da Radna grupa nastavi rad kako bi u narednih 15 do 30 dana došli do razjašnjenja svih dilema koje su se pojavile u Zakonu.

Poslanik Andrija Popović na početku sjednice kazao je da želi, kako je rekao da ukaže na još jedno poniženje ovog parlamenta.

“Sjednica je odgađana, juče smo satima čekali da počne, ovo nema smisla, da se sjednica vanrednog zasijedanja odgađa.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je o ovom Zakonu bilo puno riječi i jedno od glavnih zakonskih rješenja je to.

“Vlada ostaje otvorena za sve sugestije i amandmane u vezi sa ovim Zakonom”, kazao je Abazović.

Najveća novina je to da nam sada neće gtrebati pravosudna presuda, kazao je Abazović.

Amandmanima Vlade Crne Gore na Predlog izmjena Zakona, predviđeno je da se postupak trajnog oduzimanja imovinske koristi može pokrenuti nakon donošenja naredbe o sprovođenju istrage, kada postoji dovoljan stepen sumnje da je ona stečena kriminalnom djelatnošću.

Prethodnim rješenjem bilo je predviđeno da se postupak pokreće nakon potvrđivanja optužnice.

“Da u građanskom postupku može da se pokrene finansijska istraga odmah, da je stranka protiv koje se pokreće finansijska istraga je dužna da dokaže porijeklo svoje imovine i ako nije u mogućnosti da to uradi da će se ona oduzeti nezavisno od krivičnog postupka”, kazao je Abazović.

Abazović je kazao da ovaj Zakon može da se primjeni prema svim u Crnoj Gori.

On je negirao da je tačna priča da se ovim legalizuje imovina onih za koje postoji indicija da su se bavili kriminalom i da postoje funkcioneri iz prethodnog režima ili političari i biznismeni koji ovim zakonom nisu obuhvaćeni.

“Kada je posrijedi slučaj Svetozara Marovića, za njega, navodi Abazović,  može da se primijeni aktuelni zakon.

“On se već deklarisao kao vođa kriminalne grupe. Može se primijeniti i postojeći zakon”, kazao je on.

Abazović je, takođe, kazao da su se do sada oduzimale stvari koje  nemaju vrijednost.

“Mandžetne, knjige i pokloni koji nemaju vrijednost i na to se svodilo oduzimanje imovine”, kazao je Abazović.

Abazović navodi da nijedan valjan argument nije dat da bi se ukazalo da ovo zakonsko rješenje nije dobro.

Bulatović: Nema potrebe za velikom raspravom, danas nećemo glasati

Poslanik DF-a Predrag Bulatović kazao je da nema potrebe da danas toliko raspravljaju jer je, koliko je kako kaže shvatio, postignut dogovor da danas poslanici ne glasaju o ovom zakonu.

“Postignut je odrđeni napredak, ostale su kontroverze između svih nas i bili bi pogrepno da se na bilo koji način polarizujemo”, rekao je Bulatović.

“Donošenje ovakvog zakona je složen postupak koji vjerovatno iziskuje i promjenu Ustava”, navodi Bulatović i dodaje da ovaj Zakon to nije.

“Mi danas ne treba da se izjašnjavamo o ovom Zakonu, mislim da bi to bilo pogrešno. Treba da riješimo sve kontroverze u vezi sa ovim Zakonom”, navodi Bulatović.

Poslanici DPS-a nijesu u plenarnoj sali.

Vuksanović Stanković: Ne možemo donositi zakon samo da bi sa njim mahali, mora biti primjenjiv

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković pozdravlja namjru da se nađe najbolje rješenje, da ne bude mrtvo slovo na papiru.

“Ovaj Zakon mora biti odraz konsenzusa stručne strane, NVO sektora, da se čuje mišljenje EK…Važno je da se postigne konsenzus”, kaže ona i dodaje kako smatra da je na ovakav zakon vrlo teško amandmanski djelovati.

“U osnovi ovaj zakon nije postavljen kako treba”, navodi ona.

“Ja čak mislim da vi imate znanje, ali da ste ispred stavili politički interes”, navodi Vuksanović Stanković.

“Ne možemo donositi zakon samo da bi sa njim mahali u javnosti, moramo imati primjenjiv zakon.

Mugoša: Ne treba eksperimentisati, nađimo najbolje rješenje

Poslanik SD-a Boris Mugoša  kazao je da su svi za donošenje adekvatnih zakonskih rješenja u ovoj oblasti.

“Ajmo da odradimo kavalitetno rješenje. Za ovaj predlog smo od relevantnih međunarodnih institucija i NVO sektora dobili kritike…”, navodi Mugoša naglašavajući da će, ukoliko ne urade dobar posao, biti problema u primjeni ovog zakona.

“Apelujem da imamao manjak senzacionalizma, a višak političke zrelosti”, navodi on.

“Ova dobra namjera ne treba da se pretvori u inkvizitorski alat, ajmo da odagnamo sve te sumnje i nađemo najbolje rješenje”, poručuje Mugoša.

Poslanica DF-a Branka Bošnjak kaže da je ovaj zakon osjetljivo i kompleksno pitanje i da mu tako treba prići. Navodi da je višednevna polemika u Radnoj grupi bila korisna.

“Ovo ne treba doživljavati kao krah Zakona, već pokušaj da se nađe najbolje rešenje”, navodi Bošnjak.

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić kaže da podržavaju zakonska rešenja koja unapređuju ovu materiju.

“Da li se to istinski radi ovim zakonom…čini nam se da ovo zakonsko rešenje ima dosta manjkavosti, pa ga treba unaprijediti”, kaže Mustafić.

Mustafić je pozvao Vladu da se, prilikom donošenja zakona, ne vodi političkim interesima.

Poslanica SNP-a Milosava Paunović kaže da ovo nije novi zakon, već izmjene i dopune postojećeg.

Sjednica je trebalo da počne juče, ali se to nije desilo.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da “Skupština nije taster mašinerije”, da kao odgovorni ljudi kakda je stigao ovaj zakon oni su mu se ozbioljno posvetili.

“Organizovali smo i konsultativno salušanje, donijeli smo odluku da se predloženim rešenjem ozbiljno pozabavimo,da se formira Radna grupa”, navodi Koprivica.

Poslanik Miloš Konatar, ispred Kluba “Crno na bijelo”, kazao je da se kriminalu najbolje pomaže “ako ostavimo sve kako je sada”.

Kovač: Radna grupa da nastavi rad, neće politiku Ministarstva voditi nijedna NVO

Kritike na račun predloženog zakona ministar pravde Marko Kovač može,kako kaže, podijeliti na stručne i političke ondnosno politikanske.

On je  saopštio, nakon uvodnih izlaganja poslanika, da je postignut neformalni načelni dogovor da Radna grupa nastavi rad.

On je, takođe, poručio:

“Mi imamo svoju politiku i politiku Ministarastva pravde neće voditi nijedna NVO, to vam sad kažem. Dakle, tu smo da saslušamo, ali ovo je u nadležnosti Ministarstva pravde i Vlade i prema tome se moramo odnositi na odgovoran način.

Nakon pauze rasprava je nastavljena.

Poslank Branko Rdulović pozvao je ministra Kovača I predsjednika  da naprave čitav paket.

“Mjesec…nemojte kući ići, napravite čitav paket, usvojićemo objeručke”, kazao je Radulović.

U završnoj rijiči, ministar Kovač kazao je da je zadovoljan što su poslanici spremni da sa Radnom grupom dođu do najboljih rešenja i imali konačan tekst ovog Zakona.

“Radna grupa je radila ali iz objektivnih razloga nije stigla da utvrdi konačna rešenje, zato danas nemamo glasanje o ovom zajkonskom tekstu”, kazao je Kovač.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

28.03.2023. u 15:49h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 15:25h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 12:42h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 12:35h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 12:32h

Skip to content