Bez dogovora Ministarstva i Sindikata; Božović: U ponedjeljak počinje štrajk prosvjetara

Radio Titograd

18.02.2024, 20:00h

2 min

Foto:CDM

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović je saopštio da će sjutra u skoro 160 škola, kako je najavljeno ranije, početi štrajk prosvjetnih radnika.

“Od nas je traženo da odložimo štrajk, mi ne možermo da odložoimo štrajk. Što se tiče Sindikata prosvjete štrajka će biti u onim školama koje su prijavile štrajk. Nastave tamo gdje škole štrajkuju neće biti osim ako se ne izmijeni nešto tokom noći” kazao je Božović novinarima nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija na kome nisu uspjeli da se dogovore oko povećanja plata.

Prema njegovim riječima prosvjetni radnici samo traže ono što su potpisali Granskim kolektivnim ugovorom i ništa preko toga.

“Nemamo nikakvo konkretno obavještenje o našim predlozima.Mjesecima pričamo o štrajku. Moje saznanje je da samo jedna samo od škola od onih 160 neće štrajkovati. Uredba iz 2006. na koju se pozivaju je anticivilizacijska. Nijedna zemlja u Ervopi to nema. Ako se na to pozivaju to je kao da živimo u zemlji robovlansičkog sistema “, rekao je Božović.

On je naglasio da ovaj štrajk ne može da traje beskonačno.

“Svi smo očekivali da se nešto značajnije desi večeras. Ali nijedno slovo izjašnjenja večeras o našim zahtjevima nismo dobili. Nikakav odgvoor iz Ministarstva finansija na naše zahtjeve nismo dobili.”, rekao je novinarima Božović.

Predsjednik Sindikata prosvjete je kazao da će vrtići manje više normalno raditi.

“Ponosno mogu da kažem da su naše kolege pokazale svijest i zrelost prema ovoj situaciji. Sjutra će u školama gdje nekako može da se organizuje biti nastave, a u kojma to ne bude moguže djeca će biti vraćena kući”, istakao je Božović i dodao da je planirano da se naredni sastanak sa predstavnicima izvršne vlasti održi u srijedu.

Foto: CdM
Foto: CdM/Miraš Dušević

Ranije danas održan je sastanak u 16 sati sa direktorima vrtića na teritoriji Podgorice i Tuzi, dok je u 18 i 19 sati zakazan sastanak sa drektorima škola. Biće održan još jedan sastanak u 20 sati sa direktorima svih vrtića u našoj državi.

Iz MPNI su ranije pozvali Sindikat prosvjete da nastave dijalog kako bi našli sistemsko i održivo rješenje, a vodeći računa o interesima djece i roditelja.

Kako je saopšteno iz MPNI, oni su u petak predstavnicima Sindikata prosvjete ponovili ponudu Ministarstva finansija i Vlade, koja podrazumijeva uvećanje zarade prosvjetnim radnicima u neto iznosu od minimum 15 odsto.

To uvećanje bi se, kako je najavljeno, počelo primjenjivati najkasnije od kraja trećeg kvartala tekuće godine.

Prema odluci Sindikata prosvjete, prosvjetari sjutra počinju štrajk ukoliko do dogovora ne dođe.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je na konferenciji za medije u petak da najavom štrajka ne zatvaraju vrata pregovorima.

Miraš Dušević

 

Izvor:CDM

 

 

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

18.04.2024. u 19:09h

25.03.2024. u 20:43h

25.03.2024. u 20:43h

Skip to content