Berndt: Investicije Evropske investicione banke u Crnoj Gor neće stati

Radio Titograd

31.07.2022, 11:09h

2 min

Foto:Skrinšot – TVCG

U crnogorske projekte Evropska investicina banka uložila je od 2006. milijardu eura. Investicije neće stati, poručuje za TVCG vršilac dužnosti generalnog direktora EIB Globala Markus Berndt, akcentujući energetiku kao oblast ulaganja, prenosi portal RTCG.

Crna Gora veoma je važan partner Evropske investicione banke, ističe Berndt. Od 2006. investirali su milijardu eura zapodršku crnogorskim malim preduzećima i razvoj održive saobraćajne mreže.

-Od toga je 243 miliona eura dato od početka pandemije, a jedan od ključnih partnera je Investiciono razvojni fond u koji smo uložili 520 miliona i 150 miliona od početka pandemije, a ostatak je dat kroz komercijalne banke. Uključeni smo u infrastrukturne projekte, u sektor obrazovanja, zdravstva, malih i srednjih preduzeća. Radujemo se nastavku saradnje, naročito nakon što je sa IRF-om potpisana nova klimatska kreditna linija, što je naša podrška tranziciji crnogorskih kompanija ka zelenoje konomiji- kazao je Berndt.

Rat u Ukrajini u prviplan je stavio energetsku krizu i EIB nastoji da pomogne projekte energetskeefikasnosti i alternativnih izvora energije.

-Važno je da ubrzamo energetsku tranziciju koju smo počeli i zadovoljni smo što u tome sarađujemo s Crnom Gorom i moraćemoda pronađemo održive energetske izvore, koji su u prirodi i da investiramo u to. Bitan je i održivi transport koji takođe doprinosi smanjenju potrošnje energijei utiče na klimatske promjene. Tu možemo pomoći kao dugoročni zajmodavci, a kada je riječ o našim kamatnim stopama mislim da su one povoljnije u poređenjus ostalim bankama jer mi obezbjeđujemo veoma dobre uslove. Banka trenutno u regionupodržava projekte vjetro i solarne energije- kazao je Berndt.

Plan je, ističe Berndt, istražiti da li i Crnoj Gori mogu pomoći u tome.

-Mislim da svi znamo da je Crna Gora predvodnik kada je riječ o pristupanju Evropskoj uniji, to je dug i trnovit put, ali mislim da Crna Gora čini sve da ispuni sve uslove i bićemo zadovoljni da je podržimo u reformama koje su neohpodne, uključujući i ekonomske reforme iinvestirajući u infrastrukturu i društvo. Pred nama je dug put i od crnogorske vlade očekujemo da nastavi reformske procese kao i do sada, a mi im tu možemo biti od pomoći- naveo je Berndt.

EIB Global, nedavno je osnovanogranak Evropske investicione banke. Namjera je bila da se ubrza finansiranje projekata u zemljama koje nijesu članice Unije.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 15:27h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 14:10h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 14:00h

21.07.2022. u 20:31h

21.07.2022. u 20:31h

Skip to content