Berbok: Sive zone na Balkanu su opasne, u približavanju EU najdalje otišla Crna Gora

Radio Titograd

30.04.2024, 07:04h

2 min

Foto:dpa

 

Dvije decenije su prošle od velikog proširenja Evropske unije, kada se učlanilo još 10 država. Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) je tim povodom pozvala na brži proces pristupanja zemalja Zapadnog Balkana, prenosi dpa.

“Političke i geografske ‘sive zone’ na Balkanu su izuzetno opasne”, napisala je ministarka u autorskom tekstu uoči jubileja.

Tekst prenose mediji u zamljama poput Litvanije, Letonije, Rumunije i Grčke.

“Takve sive zone sebi ne možemo priuštiti jer su za Putina (ruskog predsjednika Vladimira) one poziv za miješanje, za destabilizaciju”, dodala je Berbokova.

U EU su 1. maja 2004. ušli Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska, Češka, Slovačka, Slovenija, Mađarska, Malta i Kipar.

“Najkasnije od agresije Rusije na Ukrajinu znamo da je proširenje naše EU danas i geopolitička neophodnost”, napisala je ministarka.

Kao što je bio slučaj prije 20 godina, milioni Evropljana danas ponovo vide priliku i obećanje u tome da postanu građani EU.

“Ne možemo ponovo da dozvolimo da čitava generacija provede vrijeme u čekaonici EU, kao u državama Zapadnog Balkana”, upozorila je Berbokova. “Ne smijemo da proigramo šansu da našu Uniju učinimo većom i jačom – i samim tim bezbjednijom.”

Generacija iz kruga proširenja 2004. morala je da skupi hrabrost “da je ne odvrate čeoni vjetrovi i populistički slogani”, podsjetila je.

“Naša generacija sada ima zadatak da brani i jača projekat mira i slobode u Evropi, čak i ako je za to potrebna nevjerovatna količina energije.”

Da to uspije, neophodne su reforme u koje spada i ograničavanje prava veta u Savjetu EU. To znači da za neke odluke nije potrebna saglasnost svih članica EU, što je sada slučaj, već većine.

U Briselu se smatra da je, što se tiče zemalja Zapadnog Balkana, u približavanju EU najdalje otišla Crna Gora. Pristupni pregovori sa Crnom Gorom počeli su 2012.

Na začelju je Bosna i Hercegovina kojoj je Unija početak pregovora odobrila prošlog mjeseca. Međutim, prva konferencija o pristupanju biće tek kada ta država sprovede reforme koje do sada nije, kao što je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 09:12h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 08:53h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 08:48h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 07:36h

Skip to content