Berbok: Njemačka ne može da pošalje “patriot” Ukrajini; Moskva traži sjednicu SB UN zbog noružavanja Kijeva

Radio Titograd

10.04.2024, 07:34h

< 1 min

Foto:Guliver

 

Predsjednik Volodimir Zelenski je obišao u Harkovskoj oblasti izgradnju utvrđenja. Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok poručuje da Njemačka ne može poslati Ukrajini “patriot”, jer je iscrpila svoje zalihe. Američka vlada prebacila je Kijevu veliku pošiljku zaplijenjenog oružja iranske proizvodnje namijenjenog Jemenu. Moskva je zatražila od Savjeta bezbjednosti UN sednicu zbog isporuke zapadnog oružja Kijevu.

Rusija pokušava napadima da istjera ljude iz Harkova i regiona

Nakon što je podijelio na Facebook snimak posljedica ruskih udara na Harkov, predsjednik Volodimir Zelenski je obišao u Harkovskoj oblasti izgradnju utvrđenja.

Ukrajince je upozorio da Rusija pokušava napadima da istjera ljude iz Harkova i regiona.

“Veoma je važno ojačati ovaj pravac, ruski teroristi moraju da vide da Harkovska oblast jača“, kazao je Zelenski i naglasio da je Harkovu potrebna snažna odbrana.

Na stalne zahtjeve Kijeva da im saveznici pošalju protivvazdušne sisteme “patriot” stigao je odgovor iz Njemačke. Dilema je riješena.

“Njemačka je iscrpila svoje zalihe sistema ‘patriot’ i zato ne može da ih obezbedi Ukrajini”, poručila je šefica diplomatije Analena Berbok.

Ako je za utjehu, Njemačka sprema Kijevu još 20 oklopnih vozila “marder”.

Američka vlada prebacila je Ukrajini veliku pošiljku zaplijenjenog oružja iranske proizvodnje namijenjenog Jemenu.

Upravo zbog naoružavanja Kijeva zapadnim oružjem, Moskva je zatražila da sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija bude održana 12. aprila.

Takođe na zahtjev Rusije, na sjutrašnjem vanrednom sastanku Glavnog odbora UN-a za nuklearnu zaštitu razgovaraće se o napadima na nuklearku u Zaporožju.

Samo deset minuta nakon što su predstavnici posmatračke misije IAEA završili obilazak te nuklearke, ukrajinski dron je ponovo napao.

Mira nema ni na vidiku. Moskva potvrđuje da od Švajcarske nije dobila poziv za mirovni samit.

“Naša pozicija je dobro poznata, ruska strana ga ne bi ni prihvatila”, poručuju iz ruske ambasade u Švajcarskoj.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 18:51h

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 15:27h

Skip to content