Beograd: Raste napetost ispred zgrade Republičke izborne komisije

Radio Titograd

18.12.2023, 22:21h

2 min

U Beogradu se održava protesni skup koalicije “Srbija protiv nasilja”. Nakon govora na početku skupa ispred Skupštine Beograda, kolona je došla do zgrade Republičke izborne komisije (RIK) gdje će, kako su najavili, predati dokaze o izbornim neregularnostima u Beogradu.

22:14

Nosilac liste Srbija protiv nasilja Marinika Tepić rekla je da će ostati u RIK-u u štrajku glađu do daljnjeg, te da će se sutra u 18 časova obratiti građanima.

Dodala je da ne mogu građane da pozovu ni da se raziđu, niti da ostanu, ali i da očekuje da Beograd i sjutra izađe na ulice.

Nezadovoljni time što se ništa ne dešava ni poslije skoro četiri sata protesta ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK), studenti su oko 21.50 gađali vrata RIK jajima i limenkama.

Ovo je četvrti sat kako se predstavnici liste „Srbija protiv nasilja“ nalaze u RIK, tražeći poništavanje beogradakih izbora.

20:23 Brnabić: Opozicija maltretira RIK

Premijerka Srbije Ana Brnabić napisala je na mreži X da opozicija pravi haos i maltretira Republičku izbornu komisiju (RIK) bez razoga.

20:03 Jedan od nosilaca liste “Srbija protiv nasilja” Miroslav Aleksić pozvao je građane da “ne dozvole da se održi sednica RIK”.

Kako je rekao Aleksić, predali su zahteve RIK za poništavanje izbora u Beogradu.

„Predali smo sve naše primjedbe, dokaze, snimke i sve ono što treba da vidi RIK, pod kojim uslovima su juče održani izbori i kako je brutalna vršena krađa na izbornim mjestima, kako su dovoženi ljudi. Šef RIK nije znao da nam da odgovor ni na jedno pitanje, uključujući i pitanje kako je moguće da ministar iz BiH dođe da glasa u Beograd, po kom zakonu. Ćutali su, gledali, preuzeli sve, rekli da nije u njihovoj nadležnosti, ali su zaveli i dalje će da predaju na postupanje naše zahteve“, rekao je Aleksić.

Dodao je da oni kao poslanici ostaju u toj zgradi sve dok se ne ponište izbori.

Večeras u 21h je sjednica RIK, pozivam vas da blokiramo zgradu, da ne dozvolimo da se održi sjednica. Ova krađa ne smije da prođe, ljudi. Blokiramo zgradu, blokiramo sve“, rekao je on.

Članovi Komisije, ipak, su ušli u zgradu.

Izvor: N1

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 21:57h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 20:40h

Titogradske vijesti, top1

28.05.2024. u 19:27h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 17:45h

Skip to content