Beograd: Aktivistkinja Aida Ćorović pravosnažno osuđena zbog gađanja jajima murala Ratku Mladiću

Radio Titograd

14.12.2023, 21:35h

2 min

Mirovna aktivistkinja Aida Ćorović dobila je pravosnažnu presudu Prekršajnog apelacionog suda po kojoj je kriva za remećenje javnog reda i mira, kada je u novembru 2021. gađala jajima grafit osuđenika za ratne zločine Ratka Mladića, potvrdila je ona za Radio Slobodna Evropa.

Osuđena je na kaznu od 100.000 dinara (oko 850 eura).

“Ostajem pri ranijem stavu da kaznu neću platiti i spremna sam da odem u zatvor. Nije malo, oko tri mjeseca bi trebalo da budem u tamo, ali ja sam spremna da to istrpim”, rekla je ona za RSE.

Ćorović je sa aktivistkinjom Jelenom Jaćimović privedena nakon što je na Međunarodni dan borbe protiv fašizma bacila nekoliko jaja na mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu.

U presudi se navodi da je Ćorović prekršila Zakon o javnom redu i miru jer je “bacala jaja u pravcu stambene zgrade” i vrijeđala policijske službenike prilikom vršenja družnosti.

Kao i pred početak ročišta 22. marta 2022, Ćorović za RSE kaže da se ne oseća krivom.

“Ja sam osuđena za jedan gest upozorenja da se ne smije slaviti ratni zločinac. To bi trebalo država da radi, da se suočava sa zločinima koji su počinjeni devedesetih godina, a ne da ih pravda i da se neprijateljima proglašavaju svi koji misle suprotno”, istakla je Ćorović.

Bivši komandant vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je u Hagu na doživotni zatvor zbog ratnih zločina i genocida u Srebrenici.

Uprkos presudama međunarodih sudova, Srbija i njeni zvaničnici negiraju da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid.

Mural, na kojem Mladić salutira prolaznicima, osvanuo je krajem jula 2021, mjesec dana nakon presude u Hagu.

Svi pokušaji građana i aktivista da ga uklone nijesu uspijevali jer su ga nepoznati autori, za koje se sumnja da su dio desničarskih i navijačkih grupa, kroz svega nekoliko sati vraćali u prvobitno stanje.

Nakon što su ga aktivisti prekrečili u maju 2023, više nije “prepravljan”.

Krajem oktobra u Vrbasu, gradu na sjeveru Srbije, na zidu jednog hotela ispisan je grafit kojim se Aidi Ćorović prijeti smrću.

Policija je tada saopštila da će podnijeti krivičnu prijavu i da radi na pronalasku osumnjičenog.

Na pitanje ima li informacija o tome kako napreduje taj slučaj, Ćorović odgovara:

“Mislim da od toga neće biti ništa, kao što nije bilo ništa ni sa različitim napadima i prijetnjama koje dobijam”.

Nakon gađanja jajima murala, aktivistkinju Aidu Ćorović su više puta u centru Beograda napadali “čuvari” murala osuđenom ratnom zločincu.

Svaki napad je prijavljen, a iz policije nisu odgovorili na pitanja RSE da li su tim povodom reagovali.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 21:57h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 20:40h

Titogradske vijesti, top1

28.05.2024. u 19:27h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 17:45h

Skip to content